torsdag 1 november 2012

Spöke på Drottninggatan och Alla Helgons Dag

Har - eller skall ni fira Halloween? Det är visst en tradition som kommit för att stanna. Jag läste att det var en irländsk sed. Många irländare emigrerade till USA och tog seden med sig. Jag var med om att fira Halloween för cirka 20 år sedan i USA. För barnen var  firandet mycket stort men även vuxna klädde ut sig till spöken - så hemska som möjligt.Jag blev förvånad när jag googlade på Halloween att det fanns så mycket skrivet om detta.  Och många recept fanns på "läskiga kakor". Vad sägs om lite maränger  Barnbarn kommer hit i morgon, jag kanske ska försöka mig på att baka. Det var mycket länge sedan.

Men jag tror inte att Halloween är något som jag kommer att ta till mig.
På wikipedia stod det att det svenska Halloween-firandet kan anses som etablerat i Sverige och vi omsätter cirka en miljard kronor kring detta.

Det är Alla Helgons dag på lördag. Jag har köpt krans och åker till min sons grav i morgon. Han ligger begravd i Ramnäs, det är cirka 4 mil dit.
Det är vackert med alla ljus på kyrkogårdarna i helgen. Det är en vacker sed. Vi har väl alla någon anhörig som har lämnat oss och som i helgen blir särskilt ihågkommen. Vi tänder ett ljus.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker nog vår svenska tradition med att sätta ljus och smycka våra nära och käras gravar känns mycket bättre än Hallowen. Ibland är man nog för gammal för sånt.....:-) Men man ser nu på Facebook att det är stort i USA. Just nu glädjer jag mig mest åt att sambons bror med familj klarade sig levande från Sandy även om det tar tid för dem att hämta sig mentalt från "äventyret". Det bor i New Jersey som var ett av de mest drabbade områdena. Kram

  SvaraRadera
 2. Vi har aldrig firat något speciellt på Halloween, utan hållit oss till Alla Helgons Dag, då vi går till kyrkogårdarna och tänder ljus för våra anhöriga.

  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Jag gör som du, tänder ett ljus för mina nära. Halloween är ju inte så förankrat hos oss, det tar nog några generationer om ens någonsin. vi går på vinprovning ikväll istället!
  Må så gott!
  Vendla

  SvaraRadera
 4. Jag tror att barnen uppskattar Halloween mer än vuxna. Det har ju övertagit påskakärringarnas besök. Lite synd, för jag tyckte det var en kul sed. Kram

  SvaraRadera
 5. Hej och välkommen tillbaka.Hoppas du får krafterna tillbaka efter allt du gått igenom. Borelia är lömskt.
  Jag håller med att tända ett eller flera ljus i helgen är mera fint och fridfullt än det kommersiella halloween.
  Önskar dig en fin helg
  Kram Birgit

  SvaraRadera
 6. På min arbetsplats, ett dagis, firar vi INTE hallowen, vi hade änglafest med barnen på dagis i går i stället. mycket uppskattat. Om du vill veta mer titta in på min blogg.
  Trevlig Helg!

  SvaraRadera
 7. Hejsan

  Ja vi är noga med att hålla på Halloween traditionerna här i Sverige men de äldre traditonerna slarvar vi med, det som egentligen tillhör vår historia. Julen börjar märkas redan nu och Fastlagsbullar går att köpa året om, som egentligen skulle endast säljas viss tid om året.

  Så varför är vi inte noga med våra äldre riktiga traditioner?

  Men visst är Halloween kul trots allt.

  SvaraRadera