fredag 4 juni 2010

Balkongblommor

I går köpte vi blommor till balkongen.
Då är det riktig sommar för oss
och att det var 25 grader varmt
eftermiddagen förstärkte sommar-känslan.
När vi kom in i Blomsterlandet
(där vi handlade växterna) drabbades jag
av ha-begär. Jag ville ha så många växter.
Herrn är en bra bromskloss och med all rätt.
Vi har ju en begränsad yta att hålla oss på.

Vi måste få plats själva också - lätt att
glömma när man står där med alla växter omkring sig.

Vi började med en LYCKLIGA LOTTA, en blomma som fordrar mycket vatten. Den får stå en "självvattnande kruka".

Verbena blommar rikligt hela sommaren. Den brukar vi
plantera i en stor lerkruka, där den kan breda ut sig riktigt.

I år valde vi en mörkt lila färg .

Verbena har vi ett år haft som hängväst. Det gick inte så bra. Ibland kan det blåsa ordentigt här upp på tredjevåningen.

Lavendel är ett måste, den doftar så underbart.
Förra året köpte vi två ljust gröna hinkar.
Här passar lavendeln. Visste ni att lavendeln kom till Sverige samtidigt som kristendomen, då inte som prydnadsväxt utan framförallt som likörkrydda och som den vikigast ingrediensen i luktvatten.
En fuxia på stam och en vanlig, lobelia och stjärnöga står nu i sitt hörn. Det är dyrt med växter men vi tycker vi fått rätt mycket för pengarna, 740 kronor gick det på. Nu gäller det att sköta dem så de växer och frodas. De här växterna skall blomma till frosten kommer. Kanske ett önsketänkande - vi får se.

Tre pelargoner lyser upp balkongräcket. Syrenerna som tittar fram , de är gratis.

Hoppas att det fina vädret fortsätter. Då blir det sill och färskpotatis på balkongen. Det är väl sommar?

Önskar er alla bloggvänner i vårt avlånga land en riktig trevlig och mysig helg. Det gäller även ni vänner i Norge, Belgien, Tyskland, Frankrike ,Mozambique och på Åland.

Tänk på att -

denna dag kommer aldrig tillbaka. Glittret i vattenpölen och på hustaken. De gröna färgerna i träden. Molnflykten över landskapet och diset över åkrarna.

Allt detta och mycket därtill kan rymmas i en dag eller ett ögonblick Lagra det i minnet och ta fram det, när dagen skymmer.

14 kommentarer:

 1. Så vackra blommor ni har köpt!
  Och så kloka ord att ta med sig!

  Ha en underbar helg!
  Kramen!

  SvaraRadera
 2. Det enda som förblir...är förändringen!

  Kloka ord en fredagseftermiddag, samt fina blommor! Sommaren tycks äntligen ha kommit tillbaka igen, tack och lov. Jag hoppas att ni har en underbar helg på balkongen!

  Soliga hälsningar från Tyskland!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 3. Jättefint!
  Önskar dej en bra helg bland dina blomster!
  Själv ska jag till stugan och kånka ut mina pelargonia-krukor! Törs inte lämna dem ute när vi inte är där, det brukar ju alltid komma en kallknäpp....

  SvaraRadera
 4. Så fina blommor du köpt. Ibland är det tur att det finns någon som bromsar, för det finns ju så mycke härliga växter man bara vill ha. Själv blir det i nästa vecka jag köper de sista växterna. Dina växter kommer att frodas och det blir en fröjd för ögat om några veckor när de blir större.
  Ha en härlig helg och hoppas ryggen är lite bättre nu.
  Kram Britt

  SvaraRadera
 5. Så mycket fint du köpt. Så här års saknar jag vår bamsestora inglasade balkong som vi hade på förra stället. Den var som en oas på somrarna.

  Så smart du gjort med de vita hinkarna i trådkorgen. Så lätt att hantera i stället för bängliga balkonglådor. Det ska jag försöka komma ihåg till ett annat år. I år tillåter inte ekonomin några extra inköp, som du vet.....:-)

  Ha det så underbart. Kram

  SvaraRadera
 6. Vad fint det blev :-) Vad jag är förtjust i Freja, blir lika glad alla gånger!

  SvaraRadera
 7. Så fint du fick på din balkong. Jag älskar att köpa växter, men man får besinna sig, det händer att det kommer lite för många plantor med hem annars.
  Ha en skön helg

  SvaraRadera
 8. Oj vad fint med alla blommor! Jag kan förstå att längtan efter det vackra blommar ut för fullt nu efter den långa vintern som ni hade. Du, det dät med färskpotatis och sill låter ju helt underbart. Åter igen sätter jag mig på din högra sida på en osynlig stol och njuter tillsammans med dig och "gubben" din. Men snart kommer jag till sverige. 1 Augusti och fram till slutet av September. Oj, du kan inte tro vad jag längtar.
  Hoppas alla student-barn- klarar sitt firande. Det brukar ju alltid vara en och annan tragisk händelse i samband med Studenten firandet.
  Stor kram till dig Viola

  SvaraRadera
 9. Kloka ord.
  Fint på balkongen.
  Här är det ekonomin som sätter stopp för växterna. Plats finns det däremot gott om.
  Kramen

  SvaraRadera
 10. pensionär jag6 juni 2010 10:29

  Så vackert du har det på din balkong! Jättefina växter blev det, känner igen det där med att man vill ha ha ha när man ser allt det fina på plantskolorna. Jag har också en bromskloss med mig för det mesta när det ska handlas växter och tur är väl det annars hade det lätt sprungit iväg till ännu större belopp än vad det brukar göra.
  Njut av sommaren på din vackra balkong!

  SvaraRadera
 11. Hej

  Oj vad fina blommor du har. Gillade de tre pelargonierna......ja du har rätt....det vi har nu kommer aldrig tillbaka....njut och lev.

  SvaraRadera
 12. Hej Viola!

  Eller blir det balkonggrevinnan, nu när du har det så fint med alla blommor i din lilla balkongoas.

  Visst är det gott och mysigt att sitta ute på balkongen och äta sill och färskpotatis och kanske en lille en till detta.

  Solvarma kramar från Irene

  SvaraRadera
 13. Så tjusigt! Kanske härmar vi er med Verbena och Lavendel, men Lotta får svårt att klara sig hos Spader och Esset! Snart, sanrt är Spader Madame över balkongen! KRAM!

  SvaraRadera