onsdag 17 augusti 2011

En diskuterad konserv.

 I morgon är det surströmmings-premiär.
Vi får vänta 2 veckor innan vi får smaka
årets skörd. Goda vänner ställer då till kalas.
Jag har lärt mig att tycka om denna omtalade
fisk. Visst luktar den konstigt men det är
bara de första minuterna, sen har man vant
sig vid doften.
Visste du att surströmmingen kom till av
misstag?
Under Gustav Vasas konflikt med Lûbeck och
Hansan (1520-1530) ströps salttillförseln till
Sverige.Därmed blev det ingen insaltning av strömmingen för vinterbehov.
Resultat: surströmming. Det läste jag här.
Jag äter den så här på tunnbröd med
mandelpotatis, lök och tomater.
Riktigt gott. Men det är lite jobbigt att
rensa fisken tycker jag. 4 st brukar jag
orka med - men observera det sker
endast en gång om året.

Hur många av er kära bloggvänner tycker som jag?

Ni föredrar kanske kräftor, Det ska vi äta
på lördag, mer om det då.
Bilderna har jag lånat från Google.

12 kommentarer:

  1. Jag kan nog ärligt säga att jag inte är så sugen på att förtära denna delikatess....när jag var barn brukade vi ha det hemma och jag minns att det var ok, men nu...äsh..jag känner lixom inte för att stoppa det i munnen...

    Önskar er en trevlig surströmmingsskiva, kram/caja

    SvaraRadera
  2. Här har du en RIKTIG surströmmings älskare!!! Äter den faktiskt flera gånger/år. Har även "lärt" min man att tycka om det.
    Kräftor är inte fy skam heller. Men INGET slår surstömming!
    Ha det så bra och må väl!
    PS: tomater på surströmmingen??????????

    SvaraRadera
  3. Förstår att det kom till av misstag....

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Tänk, vi ska också äta surströmming nästa helg. Det har blivit en tradition hos goda vännerna Roland och Bengt-Arne. Jag lärde mig gilla denna rätt när vi bodde i Norrbotten på 60-talet. Tycker det är gott, men det får inte bli för ofta!
    Kram och smaklig måltid!
    Vendla
    ps. Förresten har jag aldrig förstått varför man ska jämföra kräftor och surströmmning!

    SvaraRadera
  5. Hejsan

    Alltså jag har aldrig ens ätit surströmming. De senaste åren har jag lärt mig äta vanlig sill (Strömming) och nästa steg får la då bi surströmmingen. Men en kräftälskare är jag, ja skaldjur över huvud taget.

    SvaraRadera
  6. En riktig delikatess men jag är ingen storätare.
    En klämma , eller två det äter jag gärna men bara en gång per år och det blir till helgen.
    Jag tar gärna gräddfil till ochså.

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  7. Jag älskar surströmming!!!! Med norrländskt i blodet är jag uppväxt med både doft o smak. Patron däremot Nej, Nej. han vill inte ens vara med!!!
    Kramis

    SvaraRadera
  8. Åh. Älskar surströmming. :) Folk tycker jag är så konstig, kul att hitta fler som gillar.

    SvaraRadera
  9. I löööööv surströmming! Det är en delikatess!
    Vi äter flera gånger om året :)
    Kram

    SvaraRadera
  10. Gillar både surströmming och kräftor. MEN då jag tänker på dem är det faktiskt surstömmingen som gör att det börjar vattnas i munnen, bara vid tanken!

    SvaraRadera
  11. Jag tillhör också surströmmingsälskarna. Även sambon äter några stycken, när det blir av. Jag vill helst äta den med potatis och lök. Lyckan är total när man hittar en romstinn hona. Rommen är den ultimata delikatessen på hela strömmingen.Tunnbrödsmörgåsen med västerbottenost vill jag ha som tillbehör.

    Jag tycker även väldigt mycket om kräftor.

    SvaraRadera
  12. Klart vi äter surströmming! Med tunnbröd, potatis och lök. Jag vill ha rund potatis och mjukt bröd. Äkta hälften vill ha mandel och hårt tunnbröd.
    Och så ska det vara rom förstås. Den är bäst!

    För 22:a året i rad samlade vi samma gäng på totalt sju par i lördags. Vi testar olika sorters strömming inklusive fjolårets och så har alla med sig snaps - helst hemgjord - som alla får prova. Trevlig tradition!

    SvaraRadera