söndag 18 september 2011

Sens moral!

I en stad gick en man omkring och förtalade stadens vise man.
Lite senare ångrade han sig och gick till den vise mannen för att be om förlåtelse och sade att han skulle göra vad som helst för att gottgöra honom.
Den vise mannen begärde bara en sak - mannen skulle att ta en kudde och skära upp den och sprida fjädrarna för vinden.
Mannen blev fundersam men gjorde som han blev tillsagd och återvände sedan till den vise mannen.
”Är jag förlåten nu”?,frågade han.

" Gå först och samla ihop alla fjädrarna”,svarade den vise mannen.
” Men hur skulle det gå till? Vinden har ju redan spridit ut dem”
” Det är precis lika svårt att reparera den skada dina ord orsakat som att samla ihop fjädrarna”.

Den här berättelsen fann jag hos Yvonne som har bloggen http://skningen.wordpress.com/ och med hennes tillåtelse så har jag kopierat den. Jag fastnade för den här berättelse för att jag har råkat ut för förtal i och med jag tog ut skilsmässa. Det är helt ofattbart hur människor kan prata om det som de inte vet något om.  Det var bittert när personer som räknades som vänner kunde ta all heder och ära ifrån mig och sen le och låtsas som ingenting när vi träffas. I motgångar visar det sig var de riktiga vännerna finns och dem är jag rädd om.
Jag tror att det är viktigt att tänka på vad man säger om personer - en fjäder blir fort en höna.
Idag sprids lögner på facebook och andra medier. Lögner som till och med kan förstöra människors liv. Man kan be om ursäkt men skadan är redan skedd - ett utfluget ord kommer aldrig tillbaka.

12 kommentarer:

 1. Kan inte säga det bättre själv...Har liksom du gått igenom en skilsmässa, med ett läger på var sida. Jag har aldrig bett någon välja, men inte heller hade jag trott att vissa personer skulle välja!! Man förundras över de som man trodde var ens vänner och helt plötsligt visar det sej också att de man inte trodde stod pall i stormen!! Hoppas jag lärt mej att tänka innan jag själv talar, och framför allt inte dömer någon.
  Ha´en skön avslutning på helgen!!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det var en bra liknelse, sagt är sagt och gjort är gjort. Jag har nog aldrig varit med om något som satt mig i den situationen, men jag vet att det där med vänskap kan vara väldigt skört.

  SvaraRadera
 3. Det var en liknelse som var lätt att ta till sig. Det är förunderligt hur lätt det är att dra slutsatser och föra vidare. Jag tror att ingen kommer undan och är faktiskt rätt glad att inte veta vad som sägs bakom min rygg.

  SvaraRadera
 4. Kul att du tyckte om min historia.I en skillsmässa så har så många andra åsikter.....om var och en kunne sköta sitt så vore det så mycket bättre .. Natti natti

  SvaraRadera
 5. Mycket tänkvärt!! Tyvärr finns det alltför många som inte tänker till innan dom babblar på och sprider en massa lögner.

  I nöden prövas vännen heter det ju! Så sant, så sant...

  SvaraRadera
 6. Tack kära du för en mycket tankvärd berättelse!
  Vilka kloka ord! Berör mig mycket, håller helt med om vad dessa fjädrar som flyger ut med vinden kan ställa till med.
  Var rädd om Dig och önskar Dig allt gott!

  SvaraRadera
 7. Mycket bra liknelse. Min skilsmässa och orsakerna till den var det tack och lov ingen som la sig i. Men för några år sedan var det en sk vänlig själ som berättade för mig vad några vänner sagt om mig. Hon gjorde mig så illa med det. När jag sa åt henne så såg hon ut som ett frågetecken och talade om för mig att hon berättat det för att hon ville mig väl! Ville mig väl genom att såra mig? Sådana människor är inte heller roliga att ha att göra med. De som låtsas vara så goda att de gör illa.

  SvaraRadera
 8. Ja man önskar verkligen att fler människor tänkte lite innan de öppnade munnen. Ha det bra.

  SvaraRadera
 9. Tänkvärda ord att ha i minnet. Man kan ju vara obetänksam ibland och en groda hoppar ur munnen och hur mycket man sen ångrar sig så är det för sent.

  SvaraRadera
 10. Ja, ord som egentligen inte skulle ha sagts kan såra så djupt.
  Så fina blommor du visade från din balkong.
  Datorproblem känner jag också till!!!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Ja du jag också varit med om skilsmässa men han bor i annat land men även då blev jag förtalad om att inte låta pappan se sina barn... fast det egentligen var att han inte tog sin akt till att försöka göra nåt själv.

  Synd det händer så där =/ hoppas du får en bra dag

  SvaraRadera