måndag 9 april 2012

Thaimat

I morgon är påskhelgen slut. Idag har jag försökt piffa upp rester, som står lite varstans i kylskåpet.
Jag köper alltid för mycket mat, när vi ska ha gäster. Hur beräknar man mat till bufféer?
Inte är det lätt inte och jag är alltid rädd att maten inte ska räcka. Nu är den slut - lite ligger i frysen.

I morgon blir det tjej-middag här hos mig och det blir
Är ni intresserade att laga thaimat så gå in här, där finns recept
och även mycket om grunderna hur man lagar maten.
Jag har fuskat lite och följer inte recepten riktigt. Jag smakar mig
 fram tills jag tycker det smakar bra.
Fisksås, som används mycket i thailändsk matlagning, gillar jag
inte. Fisksås är en tunn ljusbrun vätska som bereds genom
att filtera vätska från jäst salt fisk och ett måste för en
thailändsk kock . Jag har lånat bilden från google och jag har
det mesta hemma - även fisksåsen . Jag ska inte ha fisksås eller
 cocosmjölk i maten i morgon. Det blir räkor och
massor med grönsaker som ligger i söt-sur chili-sås.

Jag gjorde en härlig knäckig rabarberpaj i fredags.
En sådan blir det i morgon och den serveras med vaniljsås.
Pajen gjorde succé både hos vuxna och barn.
Barnen fick glass till.

Vi är 5 tanter som känt varandra mellan 40 - 50 år och
vi träffas en gång i månaden och vi har trevligt tillsammans och
några tysta minuter är det inte. En gång om året så tittar vi på 
"Den tatuerade änkan" och vi skrattar lika mycket varje år.
I morgon blir det nog filmförevisning.
Chili med blad - chili användes mycket i thaimaten.

11 kommentarer:

  1. Jag är också väldigt dålig på att beräkna hur mkt man ska handla hem...burkar bli så det räcker till oss själva sen i flera dar. Fast bättre det än att det blir för lite.

    SvaraRadera
  2. Samma här...blir alltid en massa mat över...tänker som du, det ska räcka och alla ska bli mätta och belåtna. Det låter spännande med thaimat, måste kolla in på sidan sen!! Är nog lite feg ibland och provar inget nytt, men fisksås har jag faktiskt haft några gånger, kan inte påstå att den var speciellt god...
    Trevligt med ett gäng som hållit ihop i så många år!! Har varit med i en del "syjuntor", men sen rinner det oftast ut i sanden tycker jag.
    Den där knäckiga pajen får du gärna lägga ut receptet på!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Barnen har beställt rabarberpaj....

    SvaraRadera
  4. Även jag tar i för mycket när jag lagar mat men hellre för mycket än för lite. Jag är inte så där vän med Thaimat men jag äter när det bjuds. Yngste sonen är jätteduktig på den typen av matlagning. En bit ifrån där vi bor har vi vad vi säger Thaikiosken. Är vi lat så åker vi dit och det gör halva stan för de är kända för sin goda mat. Som tur är för mig så har de även kinamat och det älskar jag
    Ha en trevlig kväll
    kram

    SvaraRadera
  5. Jag lagar ALLTID för mycket, det är skit om det inte räcker. Esset bara skakar på huvudet.

    SvaraRadera
  6. Här är en till, som tycker att det är bättre med för mycket än för lite. Har man tur, slipper man laga middag på ett par dagar. Vi har två vardagsmiddagar av rester sen påskaftonens fest! Så jag ägnar mig åt böcker och datorn istället för att stå vid spisen!

    SvaraRadera
  7. Väninnor, Tatuerade änkan och rabarberpaj. Succéen är väl given. Laga för mycket mat, ja det tror jag att nästan alla kvinnor gör. Att inte ha tillräckligt med mat är nog en fasa för de flesta av oss, kanske sitter det i från amningstiden?
    Lycka till och kram

    SvaraRadera
  8. Den Tatuerade änkan är verkligen klart sevärd och kan ses hur många gånger som helst. Molin kunde han :-).

    Hoppas kvällen blev lyckad med all den goda maten och goda vänners sällskap.

    Grynets bok borde man läsa.

    Jag håller med dig helt om att det är så svårt att beräkna hur mycket man ska laga till många. Men hellre för mycket än för lite..är mitt motto :-). I juni ska jag ha folk här på mat och annat när sonen tar studenten...har redan börjat handla lite inför det..bra med frysen att ladda i.

    SvaraRadera
  9. Vilket utmärkt val av under hållning. "Den taturerade änkan" är ju helt fantastiskt bra!

    Nu ska jag gå och gnaga på lite påskrester.
    Kram Ingrid

    SvaraRadera
  10. Håller med om att den tatuerade änkan är så bra! Har själv sett den flera gånger. Trevligt med "tjejträffar" tänk vad mycket vi tjejer har att prata om...hi,hi.
    Här är kylskåpet tomt! Haft de mina hemma under en vecka( 13 stycken)Så nu vägrar jag stå i köket, vi äter ute nu i några dagar. Idag var vi faktiskt på en Thairestaurang.
    Kram och vink från mig.

    SvaraRadera
  11. Hejsan Viola !

    Vi är tre väninnor som också träffas hos varandra.Vi kallar dem "Panter-tanter-luncher" .Jag har inte haft min ännu. Min födelsedag kom emellan.Bjöd på lunch gjorde jag med chilipuré i.Nästan Thai.Har börjat gilla det lilla stinget och så vet jag att det är bra på att förbränna.

    Den tatuerade änkan har jag aldrig (förlåt) hört talas om.
    Ska kolla upp den.

    Roliga inlägg Du har.
    Det var länge sedan jag skrev, tappat stinget lite.

    Kram Mi

    SvaraRadera