söndag 17 juni 2012

Studenten!

Ni kanske tror att jag tagit sommarlov?
Det är långt mellan inläggen, men jag är
inte i toppform precis. Jag har tagit det lugnt
mellan varven av skolavslutningar och
studentexamen. Det har blivit mycket
smörgåstårta, som verkar vara populärt, gott
och bekvämt.

Cup-cake fanns det bland annat på Emmas student-
mottagning. Mycket goda men oj så mäktiga.
De här gjorde Emma klockan nio på kvällen före
examen. Hon tycker det är roligt att baka och dekorera
muffins - att det var i sista minuten verkade inte ha
någon betydelse. Klockan fem skulle hon väckas för att 
klockan sju åka till gemensam champagnefrukost med
klasskompisarna. 

Jag är ingen vän av dessa frukostar. Det är 
inte alla som vet sin begränsning när det
gäller alkohol. Jag har under årens lopp sett
hur dagen har blivit förstörd för att någon
druckit för mycket.
Nu är det visst en "sed" som är här för att 
stanna. Ungdomarna är myndiga så som
förälder har man inget att säga.
Och inte vill någon var glädjedödare en 
sådan här dag. 
Farmor och mormor var glada att se sitt barnbarn jättepigg  - 
 trots 3 timmars sömn.
Vad är det för roligt med det här? 
Att åka runt på flaket, sjunga och skrika ut sin glädje att skolan 
är slut - det är helt i sin ordning.
Men att klä om till sämre kläder och spruta och hälla öl på varandra.
Ursäkta ungdomar - jag har väl inte det riktiga barnasinnet kvar.
Sen måste ungdomarna hämtas för att duscha och klä på sig
examenskläderna
och motta släkt och vänners hyllningar.  
Här inne var det glatt och trevligt. Jag öppnar inte dörren för er.
Det får bli lite privat.

Jag säger grattis till alla som har slutat skolan och får ett väl-behövligt
sommarlov och grattis alla som tagit examen och som nu skall
ut i vuxenvärlden med allt vad det innebär.


10 kommentarer:

 1. fina foto! Ja nu är de stora och skall ut i vuxenlivet. Du har såååååå rätt. Men dom är kloka och förståndiga, för det mesta. Vet vad dom vill!

  margareta

  SvaraRadera
 2. Det känns ganska skönt att mina barn hann ta studenten innan det blev sed att hälla alkohol på varandra! Jag har lika svårt som du att förstå nöjet med det. Kanske att det kommer från ofoget man har inom vissa sporter att spruta champagne över sig själv och andra. Fy vad klibbigt och äckligt!

  Nåja, varje generation har sina seder och snart kommer det nya.

  Tro det eller ej, men jag har aldrig ätit en cup-cake. Vanliga muffins har jag förstås stoppat i mig ett otal gånger, men aldrig dom här som är dekorerade och jättestora.

  Har ni en student varje år? Jag har för mig att du visade bilder förra året också, och att du och sambon hade fått dela på er för att ni hade varsit barnbarn att uppvakta.

  Du ser fräsch ut på bilden så jag hoppas att du börjar må bättre.

  SvaraRadera
 3. När sonen tog studenten så var han på champagnefrukost i "Busbacken". Det var -95 och jag var faktiskt glad att han var på den. Jag tror att det var tradition med champagnefrukost i Busbacken redan när min syster tog studenten en massa år tidigare. Jag var glad för hans skull att han fick uppleva den speciella känslan. Han hade en kvarts flaska med sig, en som rymdes i innerfickan.

  Men det där med studentflaken har jag aldrig fattat. Sambons son var DJ på några sådana och till och med han som är ung, tyckte att det var dumt med all denna alkohol som ska sprutas på allt och alla. Han var ju dessutom rädd om sin utrustning.

  Hoppas det kommer värme snart så du får må bra och slippa den värsta värken.

  SvaraRadera
 4. Tror det här med studentfirandet är väldigt olika. Mina barn har haft champangefrukost, och det var väl med viss oro man såg dem åka iväg. Men det har avlöpt lugnt och stilla, Ingen, varken de själva eller kamrater, har druckit mer sen, utan varit rediga och trevliga. Aldrig varit med om att någon sprutat öl eller annat på någon, och det är jag tacksam för...Däremot har man åkt runt på diverse olika ekipage, och här i Örebro är det en speciell kortegeväg, och man får åka ett varv sen är det stopp. Polisen kollar och räknar in, så sen är det att åka hem och äta studentmiddag. Kvällen och natten efteråt har jag däremot mindre koll på...men jag hoppas att alla hade föräldrar som var vakna och väntade in sin nybakade studenter...för trots allt är de ju fortfarande barn i vissa lägen!!
  Hoppas att sommarvärmen kommer nu så att din kropp kan må lite bättre, kan tänka mej att den kyliga våren inte var till din fördel.
  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Champagnefrukost har de blivande studenterna här med, men det är nog första gången jag hör talas om att de häller öl på varandra. Trist om det blir populärt. Det går väl att visa sin gjädje på annat sätt. Ha en fin vecka.

  SvaraRadera
 6. Traditioner och seder i alla ära ibland kan det bli för mycket. jag har haft turen att ha skötsamma barn som firat i lagom mängd. Att hälla öl på varandra var nytt. Här i staden är det finklädda och åker runt och sjunger. riktigt festligt blir det
  Såg smarrigt ut det där. man kanske ska skapa en smörgåstårta nu i midsommarhelgen
  ha en fin morgondag
  Kram

  SvaraRadera
 7. Mina barn är så gamla, så när de äldsta tog examen räknades det inte riktigt som studenten, för det gick 2-åriga yrkesinriktade linjer och det var bara de som gått 3 år som firade så där våldsamt.

  Yngsten däremot hade champagnefrukost, åkte runt på vagn och sjöng och skrek. På kvällen hade vi föräldrar ordnat en fest för hela klassen med anhöriga i en föreningslokal och det var riktigt trevligt.

  Man får verkligen hoppas att vuxenlivet är berett att ta emot alla de här ungdomarna och att de får en fin sommar och en ljus framtid.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 8. Ja, fast även om studenterna är myndiga köper någon ut vilket är olagligt. Jag tycker det var supertrist när vuxna köpte champagne till min son då han tog studenten. Det är väldigt få som fyllt 20. Att dricka vin och öl på restaurang är lagligt och då ska de finnas någon med tillstånd. Fast det är svårt med de här frågorna, håller med. Men roligt med fester och hon såg ut att ha det fint, studentskan! KRAM!

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Oj, vilken läcker smörgåstårta du visar upp.
  Det där med studentfirandet har gått överstyr tycker jag, men kanske jag är gammalmodig med ålderns rätt.
  Desutom så anser inte jag att dom tar studenten, som på min tid, det var helt andra kriterier som gällde då.
  Hoppas bara att våra ungdomar hittar rätt utbildning eller ett bra jobb, för det är illa ställt på den fronten i dagens Sverige.

  Passar på att önska dig en riktigt trevlig Midsommarhelg!
  Kram, Agneta

  SvaraRadera
 10. Lustigt det där med studentfirandet. Jag såg på TV hur ett gäng studenter, precis som du skriver, inte hade "finkläderna" på sig när de åkte. Tänkte då att, så tråkigt, ungdomarna som är så fina i sina kläder och mössor. Hade inte en aning om att detta var anledningen. Det är inte något som förekommer där jag bor.
  Kram och ha en fin midsommar!

  SvaraRadera