onsdag 15 januari 2014

Salt - i lagom mängd.


 Salt - en tickande hälsobomb
så stod det med stora
bokstäver i ICAKURIREN.
Svensken äter ungefär 20
gånger mer salt än vad vi
behöver. Jag har märk att
flingsalt står på många
middagsbord - dock inte
hos oss.

För cirka ett år sedan läste jag en artikel i Svenska Dagbladet där forskare
påpekade att för mycket salt var skadligt för hälsan. 0,6 gram salt per
dygn - mer än så behöver inte vår kropp. Saltet binder vätska, som ökar
trycket på blodkärlen och ökar risken för högt blodtryck.
Numera har vi minskat betydligt på saltet vid matlagningen och vi
köper i regel inte halvfabrikat. Från och med 2016 blir det obligatoriskt
att ange saltmängden på innehållsförteckningen.
Jag har smakat choklad med flingsalt på
och jag tyckte inte att det var gott men eftersom det 
tillverkas så finns det några som gillar det.
Saltet på chokladen är synligt men de osynliga saltfällorna
finns i chark- och köttprodukter, ost och färdigrätter.

Slogan 2014 - SALTA MINDRE - TÄNK PÅ HÄLSAN!


6 kommentarer:

  1. morn,morn salt måste man ju använda , men måttligt frstås.
    Jag har alltid ett kryddmått salt till mina sockerkakor. Det ger en viss
    brytning. Tyckte också om ett uns salt till chokladkonfekt.
    Men det får inte gå till överdrift, lagom är b'äst, så är det ju i livet.
    Det är bara Sverige som har order lagom. kram till dig från

    SvaraRadera
  2. Jag saltar verkligen med måtta, mannen i huset med råge...Däremot tycker jag det är gott med salt på choklad, ja allt godis som är salt faktiskt. En av mina laster...Men jag tänker mej verkligen för när det gäller matlagning.
    Kram kram

    SvaraRadera
  3. Här snålas det med saltet, det finns ju så många andra goda smaker och har man vant sig vid mindre salt så känns det konstigt när man får mer nån gång. Det var intressant att läsa det du skrev om salt. Choklad ingår inte i mina favoritsmaker och jag har nog aldrig smakat med salt på. Jag är en lagad matmänniska, inga halvfabrikat här heller! Bra!
    Agneta kram

    SvaraRadera
  4. Mycket som ska vara sockersaltat numera...och jag måste säga att jag börjar gilla det...men det gäller att hushålla och man gör det själv har man ju kontrollen :)
    Ha det gott vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  5. Ja det är verkligen viktigt att tänka på både salt- och sockermängder i det man stoppar i sig. Halvfabrikaten håller jag mig långt ifrån.
    Men mörk choklad med en gnutta salt på - det är svårt att tacka nej till.....

    SvaraRadera