torsdag 16 juli 2015

Blandad kompott - jordgubbar och barndiabetes!

Jag har en längre tid gått och tittat snett på
datorn. Visst har jag öppnat Facebook ibland
men det är inte mitt forum. Det är sällan jag
skriver något där. Tittar lite vad barnbarnen
skriver och hur vänner ligger vid någon
strand sugande på ett långt sugrör. Ja, det ser
läskande ut. Utanför mitt fönster är det riktigt
blöt, regnet forsar ner. Jag har nyss läst ut


Guillous 4;de bok i serien om 3 bröders liv under 50 år.
Jag tyckte bäst om den första boken Brobyggarna.
Det var fyra tjocka böcker som har tagit drygt en månad
att läsa. Nu skall jag ägna mig ett tag åt bloggen.
 I regel skrivs det mindre i bloggarna på sommaren.
Det finns andra aktiviteter att ägna sig åt. Så även här
men jag måste ju ge något livstecken ifrån mig.
Vi har blivit med inglasad balkong. 250 kronor per månad läggs
på hyran så det gäller att utnyttja balkongen. 

Det har blivit många liter jordgubbar i sommar.
Men ibland har vi blivit lite besvikna.
Gubbarna smakar inte alltid som förr. Det är
väl andra sorter. Hoppas bara att de verkligen
kommer

 från svenska odlingar. Jag läste i tidningen att det fuskas och att
det är bara kartongen som är svensk.

Jag läste en artikel som professor Johnny Ludvigsson vid
Linköpings universitet hade skrivit om att diabetes drabbar många
fler barn än cancer gör.
Han skriver " nyligen hörde jag hur en förening som samlat in
pengar till välgörenhet diskuterat ändamål. Någon föreslog
Barndiabetesfonden, men majoriteten tyckte "de får så mycket," och så
blev det Barncancerfonden. Bra ändamål! Men Barncancerfonden fick
2013--226 miljoner kronor. Barndiabetesfonden fick 8 miljoner.
"Vem accepterar att bli medvetslös med kramper om man råkat att
äta för lite, för maten var inte så god, eller när blodsockret rasar för
att leken råkade vara för aktiv. Även om framtidsutsikterna ljusnat,
så är risken tyvärr inte obetydlig att barn med Typ 1 diabetes
dör alldeles för tidigt."
Min son fick Typ 1 diabetes när han precis fyllt 2 år. Han blev
43 år.
Hoppas att fonden får pengar till sin fortsatta forskning.

Ja, det blev ett blogginlägg som handlar om litet av varje.
Det blev vad jag tänkte just idag.


14 kommentarer:

 1. Det var ju hemskt att din son inte blev äldre. Beklagar verkligen. Diabetes är en förfärlig sjukdom, som kan drabba hårt. Jag glömmer aldrig, när jag var barn cirka 6 år. Min lekkamrat Birgitta fick diabetes vid samma ålder. Vi bodde i trappuppgångarna vid sidan om varandra. Men det hördes genom väggar och golv varenda gång hon skulle ha sina sprutor. De var ju inte så nådiga som dagens, så hon skrek gällt. Det är ju tur att utvecklingen har gått så långt som den har gjort nu med sprutor och andra mediciner.

  Sv: Jaså, ni såg på teatern på Fredriksdal. du gillade det visst inte så mycket. Vi bor inte så långt borta, men har inte varit på Fredriksdalsteatern på flera år. Förr kunde man ju se det strax efter nyåret på TV i stället. Vet inte hur det är nu.

  Vi har ett så kallat Kulturkort, så vi har gratis inträde till själva parken, men till teatern får man betala.

  Vi hade ju ett fantastiskt vackert väder när vi var på Fredriksdal nu. Rosorna var ju i full blom, som du såg. Det är alltid så mycket att se av både växter och djur. Men vi orkar inte gå så mycket numera. Så det blev inte hela parken vi tittade på den här gången.

  Kram/Gilla

  SvaraRadera
 2. Hej lilla vän, vad är det jag hör, orkar du inte att koka Dig lite Havregrynsgröt. Så får Du ju något nyttigt i dig. Jag lagar mat varje dag till mig, äter själv men dukar snyggt. Äter oftast på min inglasade balkong eller drar in min mat i vardagsrummet på rullatorn.
  Jag älskar fisk, skulle kunna äta det varje dag, men man behöver
  lite variation . Läste att Norge äter rester varje torsdag. kallr dagen för Resttorsdag. I går råstekte jag Färsk potatis. hade i både vit lök, och gul lök. Strimlade Emils skinka stekte allt tillsammans. Det sista jag blandade i var välklippt Persilja, tomater och ett par droppar Kinesisk soya. Det blev jättegott. Ibland ugnsteker jag falukorv, med senap och
  riven ost till, enkelt men gott. Måste ju även ge dig en Eloge dina
  smörgåsar såg verkligen goda ut, men det får inte bliva för ofta .De säger
  att man måste ha mask i magen om man är hungrig ofta. Hi,hi
  då måste jag ha en orm i magen , jag är sugen för jämnan som väl är.
  Lills vän Du gör ju som Du vill, men jag blev glad att Du äntligen hörde
  av dig. Gubbarna måste få hållas eljest trivs de inte, de vill leka lite
  och det tror jag är nyttigt för dem.
  ha det bra lilla vän kram från gammelgäddan Hajan

  SvaraRadera
 3. Jordgubbarna smakar inte alls som de gjorde "förr i tiden". Nu spelar det ingen roll om de kommer från Belgien, Italien, Gotland eller någon annanstans i Sverige, de smakar alla likadant.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Visst är det så att man tar en paus från bloggandet på sommaren. Man vill ju vara ute i naturen istället. Fast i år känns det som att sommarvärmen har svårt att komma.
  Önskar dig en fortsatt skön sommar.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Hej! Har samma inställning till FB men har gått med i en grupp, Vävspolen, kul att mötas i samma intressen.
  På tal om intressen så har jag också avslutat serien om bröderna Lauritsen. Jag tyckte även den sista boken var intressant med tanke på tidsperioden. Lite avundsjuk blir jag på din balkong, efter vår flytt till lägenhet, är faktiskt det enda vi saknar en "vår-, sommar- och höstbur", speciellt en sommar som denna. Det gick inte hos oss pga av konstruktion och kostnad, inte mycket att göra åt.
  Har tänkt på din förlust och vad kan man säga? Ord blir futtiga och små så det får bli tankar, hoppas du känner dem.
  Nu ska vi ta tag i lördagen, handla lite och ta en sväng och titta på folklivet för det är liv och rörelse hos oss i grannlandet just nu.
  En riktigt go' helg önskar Ulla

  SvaraRadera
 6. Som du skrev i min blogg, man reser för lite i sitt eget land, jag är jättedålig på att ha tagit mig runt i Sverige, det är nästan så jag börjar tänka på att ta en riktig walkabout uti Sverige......
  Viken fin balkong ni "fått"! Där hade jag nog tillbringat mycket tid, för jag kan tänka mig att det är mysigt även när det regnar utanför, en gosig filt och så sitta där och titta på eländet......God mat får ni, det ser jag!
  Usch, ja, alla dessa sjukdomar och jag beklagar verkligen att du mist din son i en av dessa onödiga sjukdomar. Och pengar till forskning, det måste vi ge, forskning är viktigt. Men ibland funderar jag på det där med de olika insamlingarna för det verkar lite snedfördelat ibland.......hoppas att alla får vad de behöver.
  Här har vi stark vind idag igen, det har varit lugnt några dagar, men nu så har det satt igång igen.
  Ha en fortsatt trevlig sommar!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 7. Roligt att höra från dig via ditt inlägg. Jag visste att din son hade gått bort i unga år, men inte att han hade diabetes. Vilken obeskrivlig sorg att mista ett barn i vuxen ålder. Känner starkt för dig. Bra att du sprider information om barndiabetes och att forskningen går framåt. Även jag köpte jordgubbar häromdagen, smaken var god, säkert var det svenska (Öland), men blev besviken då det i botten var så många som var övermogna. Det har hänt tidigare och att de medvetet lägger dem i botten är dåligt. Har själv bloggpaus i sommar, säkert ett tag till. Har inte mått så bra, först reparation av lägenheten, kul, men jobbigt. Veckan efter trevliga saker med middag och teater, men då jag kom hem från teatern upptäckte jag att min katt inte kunde gå. Veterinärbesök, tog hem henne och medicinerade henne, men hon var deprimerad av sin värk (artros) och efter en knapp vecka insåg jag att det inte skulle gå att medicinera henne.Dagen innan bokningen för att avsluta hennes liv, fick jag besvär från ögonen. Därför hade jag dubbelbokat ett akutbesök på S:t Eriks ögonsjukhus och veterinären. Dottern tog katten till veterinären och jag tog taxi till ögonkliniken. Det var,som tur var, glaskroppsavlossning, vilket har varit besvärligt och fortfarande är. Men det var viktigt att få undersökningen gjord, så det inte var näthinneavlossning. Sedan några veckor har jag barnbarnets katt här då de är i Frankrike. Han är mycket lugn och tillgiven. Här i Sollentuna gör jag utflykter, träffar vänner, går stavgång. Varje morgon ett litet Qigongprogram och känner mig mindre stel av det. Hoppas vi hörs senare i slutet av sommaren. Skriver som du minns inte så personligt på bloggen (nyfikensläkting). Mina kommentarer är därför mer utlämnande. Önskar dig en trevlig fortsättning på sommaren! Vad mysigt det ser ut på er balkong!

  SvaraRadera
 8. Jag trodde du badade varje dag i någon sjö, *fniss* eftersom det var 'tyst' från dig, eller att du hade stuckit till något varmare land.
  Många Svenskar är ledsna på den svenska sommaren, synd om familjerna som bara har sin lilla tid tillsamman just på högsommaren.
  Vi blev bortskämda förra året då det blev värme bölja länge, men sådan hetta är både positiv och negativ.
  Alla barnsjukdomar är hemska och borde förbjudas, ja om man bara kunde göra så, de småttingarna borde inte få lida på detta viset.
  Barndiabetes är hemskt för tyvärr blir de aldrig så gamla, insulinet tär ju på dem ända från början och föräldrar lider ju med dem hela tiden.
  Ja det är för sorgligt, beklagar din stora sorg. Pengar behövs hela tiden till all forskning. Jag tänker på dem som vinner hundratals miljoner kronor, vad ska man med så mycket pengar till, dela ut till hela släkten och alla man känner och ändå blir det hiskeligt mycket över.
  Skänk dem till forskning och barn i världen är min första tanke.

  Oj då 250 kr. mer i månaden för en inglasad balkong, ja då gäller det att utnyttja den. Du kan göra den mysig även till höst och vintern, lite extra infravärme till bjudningar där myser man bäst.
  Vi gjorde en inglasad altan för ca 8 år sen, den skulle vi skaffat för länge sedan. Våran 'pensionär kuvös' älskar vi, fast den är relativt stor ändå.
  Jag har haft jobbkompisar på fest några gånger, då var vi 16 personer.
  Fixade ett lång bord och det blev faktiskt bättre än man kunde tro.
  Du ska se att din 'kuvös' kommer bli använd till fullo.
  Lycka till och må väl/ Eva

  SvaraRadera
 9. Så trevligt med en inglasad balkong - då kvittar det om det regnar ute. Jag älskar vår inglasade altan och har suttit och klippt mattrasor där idag. Det spöregnade ute och åskan gick, men jag satt ju skyddad så det var bara härligt.
  Min bästa kompis från ungdomen fick diabetes tidigt och hon hann inte fylla 26 år. Det var så sorgligt!
  Önskar dig en fortsatt fin sommar och må så gott!
  Kram Inga

  SvaraRadera
 10. Så tråkigt med dessa sjukdomar - tur att vi lever i 2000-talet. Forskningen har ju verkligen gått framåt. Men snedfördelade resurser ser jag. Något att tänka på framöver.
  Inglasade altaner eller balkonger är perfekt i vårt klimat. Vi glasade in vår altan redan sommaren 1989 då i kom från ett år i Indien/Pakistan och höll på att frysa ihjäl. Vi "bor" därute från tidig maj till långt in i september. Äter alla måltider och njuter av sena sommarkvällar nära naturen.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Vad mysigt med inglasad balkong! Tänker att tidig vår och sen höst kan utnyttjas på ett annat sätt, för att inte tala om när det är en sådan här mindre solig sommar som i år. Att det var en sådan skillnad på resursfördelning vad gäller stora fonder visste jag inte. Tål att tänka på! Tråkigt att höra om din son! Man hoppas ju att forskningen ska gå framåt ännu mer men då behövs som sagt resurser!
  Ha det gott och jag hoppas det blir soliga dagar på balkongen!!!

  SvaraRadera
 12. Bloggar måste få handla om både stort och smått. Tragiskt med din son. Det gäller att ta vara på livet så länge man har det - jag gör som du, tar till njutningsmedlet jordgubbar ... och håller med: inte är de alltid kanonbra. Men det är smällar man får ta!

  SvaraRadera
 13. Är Du ute på en kryssning igen, eller har Du tappat
  lusten, det kan ju bliva så. >Nu är det verkligen l'änge sen Du var på
  tapeten. Lycka till såg Du Dagny Catlssons på SVT i förgår vilken
  liten gumma 102 år och så oigg,

  SvaraRadera