lördag 26 februari 2011

Ideellt arbete!

Vi hade Kretsstämma i onsdags.
Vi har ca 2000 medlemmar och på stämman var vi  50-60 personer. Så klart
 att vi är glada att människor stödjer oss genom sitt medlemskap men
det är många medlemmar som lämnat Röda Korset, mycket beroende på de skandaler som var under 2010.
Många är vi som arbetar ideellt inom RK och som känt av att förtroendet för organisation har sviktat. Men vi är många som vill hjälpa till och dra sitt strå till stacken.


30-40 damer träffas varje måndagseftermiddag och syr och broderar. Det mesta säljs på de basarer som ordnas några gånger per år.

På service och äldreboende sitter många kvinnor och stickar och virkar och vars alster säljs bl a i vår
Kupa och secondhandbutik.  Den här virkade filten köpte jag.
  120 kronor -  alldeles för billigt tyckte jag.
  Den har sin plats på min stol vid datorn.

Här är några bilder från mötesplats Kupan och vår secondhandbutik. I mötesplatsen såldes kaffe och bullar för 77.000 kronor. Kaffe och bulle kostar 10 kronor så det av fullt av folk hela dagarna. Känner man sig ensam så finns det alltid någon att prata med. Butiken sålde för nästan 1 miljon kläder och prylar. Allt skänkt eller tillverkat ideellt.
Många skänker böcker. Här finns böcker för alla smakriktningar. Det har hänt att jag köpt en bok för 10 kronor, läst den och sedan lämnat den för försäljning igen. Det kan verkligen kallas för återanvändning.
Här är en ung modedesigner Amanda Ericsson som med kasserade kläder från våra mötesplatser och tillsammans med frivilliga sydde upp klänningar som såldes på nätet.
Resultatet: 10.000 kronor till Rädda mammorna
Det finns 301 Mötesplats Kupan/secondhand och där arbetar cirka 10.000 frivilliga. Min nuvarande uppgift inom RK är att jag tillsammans med fyra andra sitter i kansliet där vi bland annat intervjuar de som kommer och vill arbeta hos oss. Vi ser till att personer kommer till den verksamhet som passar dem. Det är intressant att träffa så många olika människor.
Jag har nu bestämt mig för att endast vara  på kansliet en eftermiddag i veckan. Detta ingår i planen att få mera tid för mig själv. När man arbetar ideellt blir det lätt att man tar på sig för mycket arbete men nu har jag plockat fram min egoistiska sida.

                                                      
Min bloggkompis Synnevö firade sin15-åriga bröllopsdag i går.
Hon gifte sig här i vårt stadshus och med den hör bilden vill jag säga
Grattis ! 
Hon har en jättefin blogg borta i vårt nabo-land.
Kolla själv!

Nu önskar jag er alla en riktigt fin och bra weekend.

Ordspråket i dag:
Hjälp andra, men när du gör det, glöm inte dig själv.

8 kommentarer:

 1. Min väninna Ulla är också Röda Korsare. Hon är också med i en grupp som träffas och stickar och virkar. De brukar göra sk babypaket, vet jag att hon pratat om. Tyvärr har Kupan i vår stad så små lokaler så det är väldigt trångt där. Därför går jag oftast på en loppis som drivs av Pingstkyrkan. De stöder även hemlösa i vår stad vilket känns lite närmare som hjälp. Just det där med att köpa böcker, läsa dem och lämna tillbaka dem till loppisen gör jag ofta. Det är verkligen återvinning....:-)

  Nu är din väska klar och i helgen ska jag börja med necessären. Jag håller dig på halster att tag till så du får inget foto förrän "nessen" också är klar.....:-)

  SvaraRadera
 2. Ja den filten var tokbillig...men det är ju allt på Kupan. Jag funderar på att lämna in lite grejer till Kupan här i Staan....

  SvaraRadera
 3. Vet du...Kupan är min absoluta favoritbutik, jag hittar de flesta av mina kläder där...och annat smått och gott ;-)

  kramar/caja

  SvaraRadera
 4. Röda korset gör mycket gott med sin verksamhet. Synd att ryktet blev nedfläckat i samband med skandalerna! Vi har en kupan här i Sollentuna centrum. Ideellt arbete är bra, men det kan lätt ta över ens liv. Stå fast vid att ta hand om dig själv. Två föreningar har velat ha mig till kassör, men jag har äntligen avslutat mitt godmannaskap och tackar nej. Det räcker med mitt engagemang i kyrkans onsdagsmöten, där vi stickar och planerar till basar och loppis. Vi har roligt också!
  Önskar dig en skön och vilsam helg!
  kram

  SvaraRadera
 5. Om jag bodde lite närmare stan skulle jag gärna engagerat mig för RK. När jag besöker stan, vilket inte är alltför ofta, brukar jag gå in på Kupan och förse mig med en bunt böcker. Har även kompletterat mina bestick med fynd därifrån och en fräsch kofta.

  Det är ofta många invandrare i butiken, och ungdomar.Det finns även ett café men det har aldrig blivit av att jag fikat där. Det verkar ganska fullsatt för det mesta.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker RK gör ett super arbete och vi stödjer de varje år. Sedan tycker jag att de som jobbar ideelt gör ett otroligt jobb!

  SvaraRadera
 7. Hej Polargrevinnan och tack för titt & kommentar på Gökboet!
  Visst är hon go och mysig Cici. Klart hon skulle få en Award!
  Vilken tur att det finns ELDSJÄLAR som ni som jobbar ideellt i RK och andra organisationer!

  Jag tittar säkerligen in här igen!
  Go'nattkram!

  SvaraRadera
 8. Hej på dig grevinnan.
  Du är ju bara för underbar alltså.
  Kommer ihåg när vi stod utanför stadshuset. En kulen lördag var det. Snön föll och det var gråkallt.
  Brudbuketten och blommorna till de andra var förstörda! Helt sant!
  För blomsterbutiken hade bundit dem så hårt så blommorna föll av! Bara stjälkarna fanns kvar till slut.
  Min brudbukett var väldigt fin. Men inget att hålla i hade de satt på buketten. Så det var ett fiasko.
  Men gifta blev vi i alla fall till slut.

  På Kupan har jag varit några gånger när vi bodde i stan. Tror till och med en av våra grannar jobbade där på frivillig basis.
  Pernäng?
  Låter det bekant?

  Har suttit och sett på vm idag. Ännu ett guld till Marit Björgen. Hon är fenomenal den tjejen....

  Men nu blir det städa lite.
  Tittar snart in igen.
  Storkramen Synnöve.

  SvaraRadera