tisdag 20 november 2012

Ännu en blandad kompott!

I lördags ringde vår leverantör av vilt att det fanns ett rådjur att hämta. Varje höst köper vi vilt. Djuren går ute på en ö i Mälaren och har ett bra liv. Köttet är inte billigt precis. Vi betalade 1000 kronor och det blev åtta kg kött. Det blir mycket  svinn, så kilopriset blir högt men vi tycker det är värt det.
En riktig duktig husmor hade kanske kokt buljong på ben och senor, 
men frysen räcker inte till att förvara allt.
I frysen ligger också ett halvt lamm. Jag köper bara närproducerat kött.
Tyvärr är det dyrare än importerat kött, som i för sig inte kvalitetsmässigt
är sämre. Men om vi ska behålla vår djurhållning i Sverige måste vi
försöka prioritera det svenska. Men det är inte alltid så lätt att välja mellan
svensk fläskfilé för 110 kr/kg eller  dansk för 59 kronor. Det blir att
titta i plånboken.

Det är herrmiddag här i kväll. Det är fem karlar som en gång i
månaden träffas och äter, dricker och spelar bridge.
Jag smög mig ut i köket och tog foto av huvudrätten. Sambon är duktig att
laga mat. Jag skall senare ta mig en dolma. Kvällen inleds alltid med inlagd sill.
Och snapsvisor så klart. Jag försökte spela in sången men jag behärskar
inte min nya kamera så det blev inte bra.
 Nu måste det här inlägget bli lite färggladare. Jag har fått så många
fina blomster under min sjukdomstid. Tack alla! 
När jag fick den här kaktusen tänkte jag på julkaktusen i mitt
föräldrahem. Ful stod den på en piedestal  i elva månader men i början på
 december var den översållad med blommor.
Rosor  är trevligt att få och det har förvånat mig att de är fräscha i en
hel vecka. En liten undran: Vad får odlaren när en bukett kan säljas
för 69 kronor?
Två amaryllis har jag fått. Nu börjar blomknopparna sticka upp.
 Det blir nog en rödstrimmig  blomma, fortsättning följer.

Nu är det jag som skall gå ut i köket och se om det finns någon
kåldolme kvar, kanske finns det en sillbit också. Jag behöver lägga på
mig några kilo, men det går sakta. Det hjälper inte att jag smygäter
dumlekola. 

9 kommentarer:

  1. Sonen sköt ett rådjur i helgen, så nu väntar några goda middagar.

    Vilken härlig herrmiddag. Sill och sedan kåldomar, det är mat för karlar det!

    Så vackra julblommor du har. Jag har två amaryllisar som står i köksfönstret och på den en börjar knoppen spricka och klockorna komma fram. Lite för tidigt förstås, men vad gör väl det.

    Varm kram, Ingrid

    SvaraRadera
  2. Finns det något bättre än närproducerat nturligt kött. Tyvärr har vi ingen leverantör av vilt, där vi bor nu, men däremot jättefint lammkött, som min systerson och hans fru levererar. De satsar på en speciell ras, klövsjöfår, som ger både fina skinn och jättegott kött!

    SvaraRadera
  3. Hejsan !

    Lilla Bambi ´s släkting fick bli middagsmat.

    Nog har jag ätit vilt i mina dagar.Slutade äta kött 2005.
    Har med att jag inte kan tugga det.Har til och med ätit björn, en liten nalle som ramlat ner i Kålmårdens djurpark/Skansen och slog i hjäl sig,Pappa köpte till hotellet.En stor firmaägare fick den på menyn.
    Sött var det.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  4. Så bra vi har det som kan få tag på viltkött! Djur som haft det bra under sin levnad - ingen som plågat dem och stressat dem. Det som inte jagas av mannen i huset köper vi givetvis lokalt. De danska varianterna får vara hur billiga som helst, men de får vara. Där är det inte så mycket bevänt med djurskyddet heller......

    Kåldolmar var det länge sedan jag gjorde - nu blev jag riktigt sugen! Vackra blommor har du också. Tur det finns krukodlade skönheter att vila ögonen på denna mörka årstid!

    SvaraRadera
  5. Roligt att du är "ute på banan" igen! Nu gäller det att du blir starkare! Här har du en till som också endast köper närodlat kött! Vet du att i vår trädgård växer ett Dumleträd? Vilket är mycket unikt....Varje gång något av våra barnbarn är här så hänger det en Dumlekola i trädet varje morgon.
    Önskar dig nu allt gott och må väl.
    Kram och vink.

    SvaraRadera
  6. Jag har några fina bitar av rådjur liggande i frysen som så småningom ska bli tillagat.
    Det var många fina blommor du har fått. Piggar upp med lite växter.
    Må så gott och kram!

    SvaraRadera
  7. Så lyxigt med rådjursstek. Det var faktiskt längesen jag smakade det. Lite avis blir jag allt.

    Koldolmar är ju jättegodis om de blir tillagade på rätt sätt. Hos mig är det också mannen i huset som lagar god mat. Jag lagar nästan bara maten, när vi har gäster.

    Vackra växter har du också. fina bilder av dem.

    Sv: Du har rätt i vad du säger, att om man får kritik, så vill man veta av vem. Jag har i alla fall tagit bort alla anonyma kommentarer. Sånt vill jag inte veta av.

    Kram/Gilla

    SvaraRadera
  8. KÅLDOLMAR! Gud vad sugen jag blir.
    Kramis!

    SvaraRadera