söndag 28 november 2010

REPORTAGE nr 1. Religion!

Hej på er alla bloggkompisar! Nu trampar jag åter på svensk mark, men det är tvära kast.8 timmars flygning från 25 grader varmt till 8 gr kallt och tillika snö. Jag ville nästan ta flyget tillbaka till rmen. Det har varit händelserika dagar och det är svårt att förmedla allt här i bloggen.
Vi kom hem så vi kunde fira 1:a advent. Vi är traditionsbundna både herrn och jag. 1:a advent ska ljusstaken fram och första ljuset tändas
Högmässan i vår vackra domkyrka är ett måste.

Jag har i eftermiddag funderat över hur olika religioner är. I kyrkan i dag talas det om Jesus och hur han red på en åsna och folket ropade Hosianna och lade ut kläder på hans väg.


Under vår vistelse i Indien har vi ofta stött på indiernas tro - hinduismen som de flesta indier tillhör.
I hinduismen tillber man många gudar. Vishna, Shiva och Ganesha är de gudar som indierna tillber mest.
Men det skulle bli för långrandigt att skriva om va
d gudarna står för, men är du intresserad så gå in här och läs.
Gudastatyerna här står i ett friluftstempel. Vi fick gå barfota inne i templet, som omgavs av en stor park. Här kommer man och tänder ljus, lägger blommor samt ber sina böner. Det är inte så lätt att känna igen alla gudar men Ganesha, han med elefantansiktet kommer jag ihåg. Sägnen säger att när hans fader Shiva kom hem, efter att varit borta i många år, kände han inte igen sin son utan tog honom för en älskare till sin hustru. Shiva högg huvudet av sonen och när han såg vad han gjort befallde han en tjänare att gå ut och ta hem det första huvud han mötte - därav elefantansiktet.

Det fanns flera gudastatyer i parken. Vi såg hur människor gick till "sin" gud och bad. Det är nog som ordspråket säger att alla blir saliga i sin tro. Den här tjuren var också viktig och här la man blomsterkransar.

Det här var mina första bilder i Indien och de första som jag visar er. Nästa "reportage" kommer att handla om
människor och trafiken - ett kaos - men det fungerar.

9 kommentarer:

 1. Välkommen hem kära du till ett Sverige i vit skrud. Jag hoppas att er resa varit trevlig & ser med glädje fram emot att få läsa mer.
  Kram från mig.

  SvaraRadera
 2. Välkommen hem. Jag förstår att det är lite omtumlande att ramla ner i ett vitt och kallt vinterSverige. Ni verkar ha haft det skönt och trevligt så jag ser fram emot kommande reserepotage.

  SvaraRadera
 3. Skönt att se att du här hemma igen.

  SvaraRadera
 4. Välkomna hem! Nu blir det en fin tid i Sverige också. December! Man måste bara ignorera själva vintern.

  SvaraRadera
 5. Välkommen hem! Kölart att ljusstaken ska fram och det är så många fina traditioner att följa. Det tar nog lite tid att smälta alla intryck men det kanske blir en hjälp när du gör oss delaktiga.

  SvaraRadera
 6. Välkommen tillbaka!
  Nu vill jag se fler bilder från er resa!!!
  Ha en skön vecka!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 7. Välkommen hem till vinterland.
  Jag kan tänka mig att du har haft många fina upplevelser. Kul att läsa lite vad du sett och upplevt.
  Monkan

  SvaraRadera
 8. Välkommen tillbaka! Men du, har ni haft det bra? Fina gudar och gudinnor på bilderna! Det är ju fiffigt med hinduismen, man väljer själv passande gudar åt sig.
  Hulda

  SvaraRadera
 9. Även om det är kallt, var det inte skönt att komma hem till en vit första advent istället för mörkt slask!? :-) Skönt att du är hemma, nu gäller det att spara alla minnen på må-bra-kontot! Kram!

  SvaraRadera