onsdag 2 november 2011

Alla helgons dag!

Att tända ljus på gravar vid allhelgonahelgen är en ny sed i Sverige. Det är känt att i slutet av 1800-talet tändes  gravljus vid juletid och en bit in på 1900-talet så var det fortfarande julhelgen som var den dominerande helgen för gravsmyckning.
Att tända ljus vid allhelgonahelgen började på 1920-talet i Stockholm och det kan ha varit italienska arbetare på Gustavbergs porslinsfabrik utanför Stockholm och som tog sedan med sig till Sverige. Därefter spred sig traditionen.
Den ökande populariteten att minnas sina döda vid all helgonahelgen var en av anledningen att man 1953 återinförde alla helgons dag som helgdag. Allhelgonadagen förblev den 1 november medan alla helgons dag infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november.
I år är det den 5 november som de flesta gravljus i Sverige  kommer att tändas.
Informationen om allhelgonahelgen läste jag i denna boken.
Författaren professor Nils-Arvid Bringéus skriver om flera av våra högtider.Jag kommer i helgen att vara i Landvetter för att fira min sons 55-års-dag och en liten parvels 2-årsdag.
Men var man tänder ljuset har för mig inte så stor betydelse.
Min son. mina föräldrar och två nära vänner ligger begravda
på olika platser i landet. Jag tänder mina ljus i Landvetter kyrka
eller vid minneslunden.
Alla minnen finns inom mig, var jag än befinner mig.
När jag står där och tittar på ljusen kommer säkert denna tanke:

DET MÅSTE FINNAS
något mer än det lilla som vårt förstånd
kan uppfatta, mer än alla kloka ord,
mer än vad våra ögon kan se  --
det måste finnas något mer.

Nu vill jag önska er alla kära bloggvänner en riktig
fin allhelgonahelg - fäll en tår för dem som inte finns mer,
 men skratta och var glad åt alla dem du har omkring dig.


14 kommentarer:

 1. Tack för ett jättefint inlägg!

  Tankarna kring Allhelgonahelgen kan nog inte sägas bättre.

  Vi har varit på våra gravar idag med vinterkransar och batteridrivna ljus och på lördag åker vi dit igen och tänder levande ljus.

  Ha en riktigt härlig helg och njut av att få fira din son på hans stora dag.

  Kram Ingrid

  SvaraRadera
 2. Vilket fint inlägg. Jag är rätt dålig på högtider och traditioner, så det är intressant att läsa om varför vi gör som vi gör.

  Jag tänder ljus här hemma och väldigt ofta går då mina tankar till dem jag saknar och som inte längre finns kvar här i jordelivet. Jag vägrar att tro något annat än att det finns något mer efter döden. Att vi förhoppningsvis kommer möta våra nära och kära igen, någon annanstans, i ett annat liv... <3

  Jag hoppas herrarna lämnade lite mat kvar till dig, så du inte fick somna med kurrande mage? ;)

  Önskar dig en fin November Torsdag.

  Kramis! / Sussi

  SvaraRadera
 3. Kloka ord att vi ska njuta av de vi har här. Våra nära och kära ligger utspridda både här och där så det blir ljus och tankar här hemma istället.

  SvaraRadera
 4. Men vilka kloka ord...tar med mej allt. För mej är det en stund av ro och eftertanke att gå på kyrkogården och se alla ljusen brinna en sån helg, det ger mej också styrka. I år blir det extra viktigt för mej, men vilken kyrkogård man besöker är ju inte det viktigaste, det är tanken och minnena som räknas. Sen har du så rätt, man ska glädjas med dem man har i livet, och komma ihåg allt det roliga man upplevt med dom som inte finns med längre, det är så man bevarar deras minne bäst!!
  Ha en trevlig helg och hoppas att vädret bjuder till många långa promenader!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 5. Tack för din vackra beskrivning av varför vi firarAlhelgonahelgen. Mina kära är utspridda över landet och utomlands, men den grav jag besöker är min Farfar och Farmors grav. De ligger på Hovdestalund i Västerås. Jag får tänka på dem där jag är. Jag brukar gå i kyrkan här kl 1500 då de har musik till tröst.
  Ha en trevlig födelsedagsfest med son och sonson! Jag ska fira mitt 10-åriga barnbarn Axel på lördag.
  kram

  SvaraRadera
 6. Tack för att du delade med dig historiken. Jag har en djup tradition som jag sen även följde med mina barn. När mörkret föll gick morfar o jag till kyrkogården och tände ett ljus. Så fint det var där med alla ljus som flämtade i vinden. Jag gjorde samma sak med mina barn och på lördag ska jag och sambon åka och delta genom att titta eftersom vi inte har något speciellt ställe att gå till.
  Ha nu en fin helg med dina kära
  Kramar till dig från mig

  SvaraRadera
 7. Trots min brist på reliositet så åker jag alltid med till kyrkogården och svärföräldrarnas grav den här helgen. Min släkt ligger begravd i Stockholm så den graven besöker jag när jag har tillfälle att fara ner dit.
  Seden är vacker och som tonåring bodde jag alldeles bredvik Skogskyrkogården i Stockholm och upplevde de tusentals ljusen som blinkade där inne bland träden. Det var vackert.

  SvaraRadera
 8. Tack för ditt besök hos mig !! Alltid lika glad när någon ny människa varit in och skrivit !! Förstår att du bor i Västerås, har själv för ca 35 år sedan bott där ! Trevlig stad på alla vis.. Denna förestående helg vi nu ska fira skulle vi egentligen ha gjort den 31:a oktober då det är All Days Evening eller som vi säger Allhelgonadagen. Detta är en urgammal Keltisk helg, dvs från Skottland . De som flyttade till USA tog denna helg med sig. Att tända ljus för nära och kära känns alltid bra ... trevlig helg önskar Gunilla

  SvaraRadera
 9. Intressant läsning! Jag trodde att det var en urgammal tradition! Visst är det vackert med alla tända ljus i mörka november.
  Ljus inne i kyrkan i form av en stor krona som på din bild är också så vackert och stämningsfullt.
  Oavsett hur och var så är det ju det som finns inne i våra hjärtan som är viktigt. Härliga minnen som man tar fram och gläds åt inte bara en helg per år.
  Och ännu viktigare att ta vara på de vi har runt omkring oss....

  SvaraRadera
 10. Hitta din blogg via Mitt i livet/ Birgit.

  Tradition med att tända ljus på gravarna vid allhelgonahelgen fanns inte i norrlands inland och fjälltrakter när jag var liten flicka, jag gissar att den traditionen kom till under 60-talet. Du har en jättetrevlig blogg och jag återkommer gärna
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 11. Jag önskar dig också en fin Allhelgonahelg!
  Kram

  SvaraRadera
 12. Du har skrivit ett så fint inlägg. Jag känner som du, det är betydelselöst var graven finns. Minnena finns inom oss och varhelst man tänder ett ljus kan man tänka på dem som inte längre finns bland oss. När man blir äldre blir det ju så småningom många att tänka på en sådan här dag. Jag önskar dig en fin helg bara några få mil från där jag befinner mig.
  En varm kram i höstmörkret från
  Vendla

  SvaraRadera
 13. Jag tycker detta är en fin tradition att tända ljus vid gravarna...eller hemma om man har långt att åka. Det behövs lysas upp både ute och inne nu i höstmörkret. Ha en skön lördag

  SvaraRadera
 14. Vill bara tillägga till mitt förra inlägg efter att ha bekantat mig lite hos dig : JAG ÄLSKAR KATTER, dessa för mig heliga djur. Ser att du också är kattmänniska. Fast saknaden efter vår hund Oscar som lämnade oss i augusti är så stor !! Men jag tror att alla människor och djur som stått oss nära får vi träffa i kommande liv!! Ha en fortsatt trevlig Halloween Kram från Gunilla

  SvaraRadera