onsdag 2 september 2009

Det har hänt.......


I går kväll satte vi oss tillrätta får att se filmen Pianisten. Roman Polanskis grymma film om musiker i Warzawa under andra världskriget. Filmen vann 3 Oscar: bästa film, bästa skådespelare(Adrien Brody) och bästa regi
och den bygger på Wladyslaw Szpilmans bok. Han tvingades leva i Warszawas getto och lyckades senare att rymma därifrån och gömma sig till krigsslutet. Han återger detta i sina dagboksanteckningar och som efter kriget 1946 blev boken Pianisten och sedan film 2002.
Vi hade spelat in filmen från TV 3. Texten började krångla ungefär vid halva filmen. Vi försökte hänga med ändå, men missade mycket. Det taldes en blandning av tyska och engelska.
Mera elände - filmen tog plötligt slut när det var som mest spännande. (sista filmbilden). Antagligen fel inspelningstid.
Nu går vi och hyr filmen och börjar om från början. Den här filmen skulle alla se, särskilt med tanke på dess verklighetsunderlag.

I går var det 70 år sedan andra världskiget bröt ut.
De första skotten mot Westerplatte, en halvö utanför Gdansk, avlossades klockan 4.45 den 1 sept. 1939.

Det var en ren tillfällighet att vi just i går tittade på Pianisten. Men det gör filmen ännu grymmare - DET HAR HÄNT.

Fotot ovan är när polska judar depoterades från Warszawa och det är detta filmen handlar om.

8 kommentarer:

 1. Vi har sett filmen nyligen. Den är jättebra och känslosam. Bra att den går att hyra den får du inte missa..Kram Bibban

  SvaraRadera
 2. Har inte sett filmen så jag ska ha den i tanken nu när höstmörkret fyller kvällarna, en mysig filmkväll är inte fel.

  Tråkigt när texten bara försvinner sådär och vad irriterande när det bara tar slut....tur de finns att hyra.

  Ha det gott!
  Kram Yvonne

  SvaraRadera
 3. Den filmen är verkligen bra!
  Det är trist när filmer krånglar när man bänkat sig och kommit in i den.
  Vi var på bio och såg Titanic. När det var 10 minuter kvar krashade projektorn. Mycket snopet. Vi fick se om den efterföljande kväll, men mycket av det magiska var som bortblåst...

  SvaraRadera
 4. Har det verkligt jobbigt med sådana här filmer som handlar om " på riktigt", brukar försöka undivka dem, även om de är bra. Kan tyvärr fortfarande spela upp scenerna på "Shindler's list" i huvudet och det är INTE bra ! Massor med kramar! Har skippat gröt för det gillar jag inte, men har ätit annat bra!

  SvaraRadera
 5. Jag har hört så mycket om denna film så jag måste se den snart. Vad irriterat när texten helt plötsligt försvinner, kan vara svårt att förstå tyska om man inte har läst de.
  Ha de gott
  Kramiz britt

  SvaraRadera
 6. Visst är det en fantastisk film! Jag såg den på bio när den gick där. Sen är det ju typiskt att det ska bli fel när man spelar in!

  Boxen med Gudfadern köpte jag från cdon.

  /Yvonne

  SvaraRadera
 7. hoppas din dag blir bättre äm min dag jag bara nyser och är snuvig tänk om det är svininfluensan tänker man kram kram

  SvaraRadera
 8. Klarar inte att titta på sådana filmer, även om man kanske borde.
  Lever mig kanske in i det hela alldeles för mycket?!

  Ha en fin helg och tack för din kommentar hos mig!

  Kram!

  SvaraRadera