torsdag 7 oktober 2010

I min bokhylla - nobelpristagaren 2010Det har inte hänt så ofta att jag läst något av nobelpristagare innan de erhållit priset.
Men av Mario Vargas Llosa har jag läst "Paradiset finns om hörnet".

Varför börjar vi att läsa en bok? Det finns säkert många svar på detta.
Det finns böcker som alla pratar om och som man läser. Någon rekommenderar en bok de läst och när det gäller Mario Vargas Llosas bok kommer jag ihåg att jag läste någon recension av hans bok och där det framkom att den bland annat handlade om konstnären Paul Gauguin.
Jag hade läst Irving Stones biografi om Vincent van Gogh. Den boken tyckte jag mycket om, jag har faktiskt läst om den.
Van Gogh var vän med Paul Gauguin och när jag såg boken, Paradiset finns om hörnet, köpte jag den. Klart att Mario Vargas Llosa skriver på ett speciellt sätt, det är ju därför han får Nobelpriset. Nu ska jag läsa om boken. Jag kommer ihåg att den också handlade om författarens mormor och vars liv hade koppling till Paul Gauguin.
Jag skriver inget om nobelpristagaren. Vi kommer att bli fullmatade med Mario Vargas Llosas liv och författarskap en tid framåt.
Nu vet ni vad jag kommer att läsa om kvällarna . Boken har fastnat i mitt minne, men det skall bli spännande att läsa om den. Kanske blir det något mer av nobelpristagaren.

9 kommentarer:

 1. Böcker är härliga, jag har växlat över till att lyssna i stället för att läsa. Jag tycker det blir en dimension till när jag lyssnar till en bra uppläsare. Jag har också läst Irving Stones bok om van Gogh och tyckte om den men det var inte igår precis så det är nog dags att uppdatera.Just nu är det Gustav V's Kurt som jag lyssnar på med Helge Skoog som läser och det är dessutom en historielektion.

  SvaraRadera
 2. Hejsan,
  Jag har faktiskt blivit intresserad av att läsa några av hans böcker. Jag brukar alltid titta på Babel - ikväll också - och ser fram emot det. Jag har Stones bok om van Gogh i bokhyllan och den var mycket bra, så jag tackar för ditt tips på bok. De nämnde också 2-3 andra böcker som verkade inressanta.
  En vecka efter sista starroperationen märkte jag att jag såg bra, t o m texten i en pocketbok. Började idag läsa Rosamunde Pilcher. "Snow in April". Det är verklighetsflykt och passar en grå dag att läsa under en filt och dricka té till. Har du VLT? Jag var i Västerås igår och lär stå med bild under dagens fråga. Ulla Anderstedt är mitt namn.
  trevlig helg
  kram

  SvaraRadera
 3. Verkar vara en spännande författare. Har inte läst eller hört om honom tidigare. Funderar på att köpa hans senaste bok. Det är nu på hösten och vintern som jag har tid att läsa.
  Hoppas allt är bra med dig och herrn.
  Önskar dig en härlig helg.
  Kram Britt

  SvaraRadera
 4. enligt ingrid elam på svt:s kulturnyheterna så var hans senaste bok ett bottennapp...

  SvaraRadera
 5. Måste läsa den också, väldigt nyfiken. :-)

  ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. apropå senaste babel och de två uppläsningar som där gjordes av en skådespelare - den första uppläsningen var för mig fullständigt ointressant - jag lystrade knappt - men den andra! -

  SvaraRadera
 7. Jag brukar få en eller två böcker av årets nobelpristagare av käre maken i julklapp så jag skaffar nog inte hem något ex av MVL ännu. För jag tror inte jag lästa något av honom förut.

  SvaraRadera
 8. Jag tror att jag skulle "dö" om inte jag fick läsa, om jag inte fick ha mina böcker omkring mig. Det är, för mig en av de saker som alltid följt mig genom livet, lyckan av att få öppna en bok, lyckan av doften från tryckta bokstäver.
  Nyfikenheten av varje nytt vänt blad.
  Jag har läst årets nobelvinnare tidigare, men kommer nog att plocka fram ngn bok av honom, och precis som du - läsa den igen :)

  SvaraRadera
 9. Kanske kan få låna den efter dig...?!

  Kramis!/från Pockethexan själv

  PS:härlig bild på bullbakerskan!<;D.DS

  SvaraRadera