onsdag 16 mars 2011

Tsunamin väcker minnen.

Vi reagerar så olika vid allvarliga händelser.
Vad som händer i Japan och nyhetsrapporteringen
därifrån kan väcka upp minnen hos dem som tidigare
 har varit med om liknande händelser.
Jag tänker förstås på tsunamin 26 december 2004.
Den 30 januari var jag tillsammans med flera rödakorsarestationerde på Arlanda flygplats för att ta emot hemvändandefrån Thailand. Många var i dålig kondition och skulle slussasvidare till läkare. De flesta som kom var klädda i sommarkläder
och det var minusgrader här och vi hjälpte till så de fick varmakläder och skor.
Ja det var en natt jag inte glömmer.
Röda Korset tillsammans med Svenska Kyrkan hade personal
som hade jour hela dagarna för att finnas till för dem som ville
ha någon att prata med. Det var många här i Västerås som mist anhöriga och som kom till oss. Det jag kunde göra var att lyssna, man ville "prata av sig".  Behöver man någon att prata med idag så har Röda Korset telefonjour som är öppet alla dagar 14 - 22 tel. 0771-900800. Barn reagerar ibland när det händer mycket omkring  dem med oro och frågar mycket. Vill man ha hjälp och stöd kan man vända sig till Bris Föräldrar, tel.0771-5050505.
 Här ser vi hur japanska Röda Korset flugit svårt skadade patienter
till Röda Korsets sjukhus i Ishinomaki i Miyagi.
Japan har en väl fungerande röda korsrörelse och den behövs

när det ser ut så här efter tsunamin.

När jag satte mig vid datorn ikväll hade jag tänkt göra ett helt annat inlägg.
Lite glamoröst och roligt men jag kom av mig. Jag hade sett på nyheterna
hur gräsligt människorna i Japan har det. Kärnkraftsolyckan har vi
inte sett slutet på ännu. Jag tror att många bävar.
Jag har inte tagit någon ställning för eller emot kärnkraft men nu lutar jag nog åt:

11 kommentarer:

 1. Det jag reagerar på är hur samlade alla japaner är. Känslomässigt samlade. Någon gråter stilla, annars verkar de mest tappra. Hur orkar de? Det är så fruktansvärt att man inte ens kan föreställa sig hur det skulle vara att råka ut för dessa massiva olyckor som drabbat ett helt land.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med Dig. Våra vardagliga problem och vårt skrivande på bloggen verkar så triviala när man hör om vad som händer i Japan.
  I skuggan av detta har vi även striderna i Libyen och Bahrain. Man känner sig, som människa, väldigt liten.

  SvaraRadera
 3. Jadu Polargrevinnan, "sent ska syndarna" vakna! (ler)
  Igår läste jag igenom alla "haverirapporter" ifrån våra egna kärnkraftverk........kalla kårar jag lovar, sprinklersystem som inte fungerar, vi har själva kört reaktorer utan fungerande reservelsystem för "nödgeneratorer" osv!
  Har jag fattat det rätt så brukar du plocka svamp i den norduppländksa skogarna, det radioktiva nedfaller ifrån Tjernobyl är fortfarnade mätpart i vissa områden, kanske inte direkt dödligt, men trevligt är det inte!
  Jag och min Familj har varit på Danska Västkusten några gånger och njutit av utsikten mot en stor vindkraftpark! Visst susar det lite och visst flyger det in en och annan liten pippi i rotorbladen, men man behöver inte vara orolig att barnen blir självlysande i allafall!
  Ha en riktigt fin Torsdag och hälsa Herrn i huset!
  Kram ifrån Oumberlige Peter!

  SvaraRadera
 4. Det verkar vara många som omprövar sina tankar angående kärnkraftverkens vara eller inte vara. Själv har jag alltid varit emot den men inser också problemen med att täcka vårt energibehov nu och framöver.
  Japanerna är ett prövat folk som verkar ta mycket med fattning.

  SvaraRadera
 5. Det som händer i Japan är ofattbart. Jag har lyssnat på P1 sen jag kom hem från vattengympan. Man försöker förklara vad som händer där nu, men det enda man kan vaa säsker på är att man inte säkert vet. Arma japaner somtror de måste bita ihop o klara detta själva, men nu har dee begärt hjälp i alla fall. Jag har också tagit ställning mot kärnkraft. Vi måste sluta slösa på energin och alla dessa köksmaskiner som moderna människor har.
  Stor kram

  SvaraRadera
 6. Minns när Tjernobyl smällde av! Mina kossor stog inne och råmade! Solen sken in genom fönster och dörrar till lagårn. Vi lät allt stå öppet för att ventilera och få lite luftgenomströmning. Gräset växte så det knakade och kostackarna stog och petade i sitt torra hö. Länsstyrelsens folk klippte gräsprover för att se hur snart vi kunde släppa ut kreaturen! Till slut fick dom skutta ut i det gröna och vi kunde leverera mjölken som vanligt! I bland undrar jag vad vi människor ställer till med!?

  SvaraRadera
 7. Oumbärliges kommentar, säger mkt om mina egna tankar.
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
 8. Hur förberedda japanerna än är på jordbävningar så är det hemskt att se vilken förödelse de råkat ut för. Vi som bor där vi bor ska vara oerhört tacksamma. Fredagskram till dig :-)

  SvaraRadera
 9. Ja, intressant. Jordbävningen och tsunamin är naturen som ställt till det. Däermot allt elände som kärnkraftverkan ställer till med är den dumma männsikan skuld till. Och man undrar hur det är i huvet på kärnkraftsivrarna som säger att kärnkraftverksskatastrofer inte kan inträffa i Sverige!?? Ingen jordbävning ller tsunami skee varken i Harrisburg éller Tjernobyl...
  Annars beundrar jag dig som arbetar med att stödja männsikorna som drabbas, man måste vara stark för att klara av det.
  Hulda

  SvaraRadera
 10. Det är fruktansvärt det som händer i världen. Det känns som om det är oroligt lite här och var. Det som hänt i Japan är ju helt ofattbart när man ser bilder och hör rapporter därifrån. Går nog aldrig att riktigt förstå vad människorna där går igenom...

  SvaraRadera
 11. Tyvärr minns vi tsunamin väldigt väl i den här familjen som du kanske vet men att vi vill "döda" vår planet med vår teknik finns det inget svar på...
  Man blir galen av att all okunskap får styra världen därför är det extra bra att det finns böcker att gräva ned sig i som du har gjort med Jo Nesbös böcker, jag har skrivit det som du skickade till mig i mailet o kan läsas här: http://pockethexorna.blogspot.com/2011/03/sno-sno-annu-mera-sno.html

  Kramis ifrån Pockethexan själv

  SvaraRadera