torsdag 3 mars 2011

Bryr du dig?Är det någon som känner igen reklamskylten?
Jag minns den och som barn  sammankopplade jag oftast bananer med svarta människor och Afrika.
Nu vet jag att bananer odlas på många platser i vår värld.
Jag vet också att att bananer kan odlas på flera sätt.
 Hur mycket bryr vi oss om hur mycket bekämpningsmedel som används vid odlingen?  Hur har människorna som arbetar med våra bananer?
 Hur kan det till exempel påverka världen vilken banan jag äter?
Vi i Sverige tillhör ett av de länder som äter mest bananer, cirka 18 kg per person  och år.
När vi köper besprutade bananer utsätter vi människor och miljö för stora och allvarliga hälsoskador och detta genom att varje bananstock odlas i en plastpåse som innehåller kemikalier.
När sedan bananerna skördas förs de till fabriker och tvättas i ännu mer kemikalier. Varje dag måste människor jobba med dessa bekämpningsmedel
och utsättes för stora hälsorisker.
Jag har läst att det inte finns några djur eller insekter på banan plantager.
Anledningen är att plantagen regelbundet besprutas med bekämpningsmedel från flygplan. Inget annat än bananerna överlever.
Nu köper jag enbart rättvisemärkta och KRAV-godkända bananer.
KRAV-märkningen innebär att djur , människor och växter slipper utsättas för
kemiska bekämpningsmedel.
KRAV-märkta bananer är dyrare men som konsument kan jag bidra till att
bananodlingen sker på ett acceptabelt sätt.
Bananer är nyttigt - läs här.
Jag har läst om hur denna frukt odlas och har fått upp ögonen för
verkligheten vad gäller skillnaden  mellan banan och banan.

I morgon är det fredag igen - vart tar dagarna vägen?
Vi har haft tonårs-barnbarn hos oss - kanske därför dagarna gått så fort.
Jag har hållit ett riktigt föredag för dem om rättvisemärkt mat.
Det hade de ingen aning om - men nu vet de.

Önskar er alla bloggvänner en riktigt trevlig weekend.
Hoppas vi får se några vårtecken. Jag ska  nu gå och se vad väderleksrapporten säger.

ORDSPRÅKET:
Ingenting är omöjligt, bara mer eller mindre besvärligt.

10 kommentarer:

 1. Hej, jag kommer ihåg när bananbåtarna kom till Malmö hamn, då för en massa år sedan. Jag minns också vilka djur som följde med klasarna, stora spindlar och ormar. Vi kände en kille som jobbade på banankompaniet då.
  Jag har också medvetet valt att köpa krav odlade bananer.
  Du får ha en skön helg
  Monkan

  SvaraRadera
 2. Visst kommer man ihåg Fyffes bananer. Jag har ju också läst en del om alla dessa gifter som är runt bananskördandet. Ändå får jag det inte riktigt att stämma. Jag har ju i flera omgångar jobbat just med frukt och grönt. Sista omgången var fram tills jag blev sjuk 2000. Då kunde man fortfarande hitta spindlar och andra djur i bananlådorna när man öppnade dem. Man var lite rädd för det eftersom man inte visste om eller hur de var giftiga.

  Jag minns när vi var på kurs på Banankompaniet (som jag tror inte finns idag). Då fick vi lära oss om mognaden på bananerna. Att de skördades gröna och fraktades så till bland annat svenska hamnar. Där fördes de med bil till t ex Banankompaniet som tog hand om mognadsprocessen. Det skedde med etylengas som är en naturlig gas. Det är därför man bland annat inte ska bland äpplen och bananer eftersom äpplen innehåller just den gasen.

  När man sedan beställde bananer så beställde man ofta både gröna och gula för att alltid kunna ge kunden en lagom mogen banan. De eftermognades nämligen på butiken. I bananlådan låg de inkapslade i plast så när man öppnade den så kunde det stråla värme ut från bananen. Det blev nämligen väldigt varmt i dessa lådor. Så hade man beställt för många mogna lådor så fick man öppna lådorna och ställa dem så värmen släpptes ut för att stoppa mognadsprocessen. Det här var alltså fram till 2000. Jag tror det är likadant idag.

  SvaraRadera
 3. En kollega till mig, som jobbat i Mellanamerika, visade en gång en film från Doles bananplantager på Haiti (tror jag det var). Den filmen var så ruggig, att det är knappt man vill tänka på den. Själv gillar jag inte bananer och köper det väldigt sällan, men om jag nån gång handlar sådana, skulle jag aldrig kunna tänka mig att köpa annat än kravmärkta.

  SvaraRadera
 4. Nu har jag fått oförtjänt tack för en kommentar som Cicki har skrivit angående det här med bananer. Så kunnig som hon är kan jag tyvärr inte påstå att jag är. Men jag har kanske andra kunskaper, får vi hoppas. Hur som helst kan jag förstå att det är väldigt lätt att blanda ihop oss två när vi kommenterar på samma blogg och jag vet inte om det är så mycket att göra åt det. Men som sagt, det är Cicki som vet så mycket och intressant om bananer.

  SvaraRadera
 5. Ja det är inte klokt som vi håller på med vår jord och för att inte tala om dessa människor som far illa av att allt ska handla om pengar.
  Men det känns som om det börjar vakna lite vett från många människor.
  Tack för inhoppen i min blogg. Önskar dej en trevlig helg. Kärlekskram Cecilia

  SvaraRadera
 6. Jag minns Fyffes skandalen, men nu är det så att det gäller annan frukt också, ananas till ex. Jag minns då jag åt min första banan strax efter kriget och jag tyckte inte om dem. Ända upp i hög ålder trodde jag att jag skulle må dåligt av dem, men nu älskar jag bananer: vilken smak, vilken förpackning och det innehåller så mycket viktiga ämnen. Försöker köpa ekologiska, om det finns.
  Trevlig helg o
  kram

  SvaraRadera
 7. Jag har faktiskt inte tänkt på skillnaden när det gäller bananer, ja att det förekommer så mkt kemikalier alltså ,,reklamen känner jag igen,, men idag har jag faktiskt köpt krav märkta bananer,, skall tänka lite mer på detta ,köper redan rättvisemärkta varor de som finns iaf på Ica ha det gott och tack för dina kloka ord om livet och allt som hör till,, trevlig helg på dig vännen

  SvaraRadera
 8. Sitter och surfar runt och ser att din bloggpaus inte blev så lång. Välkommen åter.
  Jo, bananer finns i detta huset endast i kravmärkt och ekologiskmärkt tillstånd. Fick av en god vän (med skrämmande kunskaper inom området) veta att inte mindre än 117 gifter kan återfinnas i besprutade bananer. Det tog ett tag innan jag ens kunde förmå mig att äta kravmärkta.

  SvaraRadera
 9. Hejsan! Bloggar runt lite och hittade dig tack vare Cickis spelkortstyg, min nyfikenhet vet inga gränser,He he. Ja kravbananer köper jag om det finns några. Även jag minns när bananerna förde med sig stora spindlar. ska skriva om ett möte med en bananspindel i min blogg framöver. titta in där nån gång.
  Inger

  SvaraRadera
 10. Mycket klokt och tänkvärt! Jag försöker själv köpa kravmärkt eller ekologiskt om det bara finns.
  Tyvärr är det alltför många som bara ser på prislappen och inte har en tanke på förhållanden för arbetare eller kemikalieinnehåll i frukterna.

  SvaraRadera