lördag 24 juli 2010

Anundshög


I fredags gjorde vi en utflykt till Anundshög som är Sveriges mest fornminnes intressanta område. Här ligger landets största kungshög. Med sina dryga nio meters höjd och med en diameter på över 64 meter utgör den en imponerande syn



Två timmar tog vandringen. Här berättar guiden om en unik runsten med hedniska förtecken.
























Väl förankrad vid foten av Anundshög ligger Sverige största tvillingskepp. Förmodligen byggda samtidigt som högens tillkomst, 600 till 1000 efter Kristus. Det största skeppet är 53 meter långt och det andra 51 meter. Stenarna blev omkullvräkta
när kristendomen fick sitt fäste i bygden runt 1200-talet. De återrestes så sent som 1932 och tack vare att man fann skoningen så kom varje sten på sin exakta plats.


Vi vandrade in i skogen och upp på åsen. Vid Tibble - strax söder om åsen - fick vi se landets bäst bevarade forntida Trojeborg - en labyrint ca 2500 år gammal. För mig var dessa labyrinter något nytt. Du kan läsa om detta om du klickar här


Här har jag klivit upp på gravhögen och tagit en av skeppsättningarna upp ifrån. Skeppsättning var en gravform som existerade i 2000 år dvs från bronsålder till vikinga tid. Här vid Anundshög finns fem stycken. varav en fortfarande är orest.

När man står på gravhögen och tittar åt höger så ser man en rad stenar och här har kungarnas Eriksgata gått fram. Därom kan man läsa i Västmannlagen från 13oo-talet.

Inte långt från Anundshög fann man 1952 Sveriges största gravgåva i guld, det så kallade Tunaguldet tillsammans med bland annat åtta unika båtgravar från vikingatid - alla kvinnogravar.



THE VIKING ROUTE.
Bland de 50 mest intressant vikingatida platserna i världen har Anundshögsområdet tillsammans med bland annat Gamla Uppsala och Birka blivit utsedda av EU:s Kulturråd att ingå i the viking route.


Vi var 25 personr på visningen varav vi var de enda västeråsarna. Undrar just om alla västeråsare har åkt de 1,5 milen till Anundshög någon gång.Det är lätt att man blir hemmablind och glömmar allt sevärt som ligger nära.
De 2 timmar som vandringen tog var väl värt det. Och motion blev det också.

8 kommentarer:

  1. Så intressant, skeppsättningarna var fina, men den där labyrinten.... hur sjutton har de fått till den för så längesedan. Kul att se sådant här med kunnig guide.

    SvaraRadera
  2. Va häftigt, speciellt labyrinten.

    SvaraRadera
  3. När jag gick i skolan for vi ibland iväg och besökte den där typen av utflyktsmål, men man var nog alldeles för ung för att kunna uppskatta det då. Att man sprang som galningar i labyrinter kommer jag ihåg, men själva det historiska insåg man nog inte.

    Det bästa brukar vara att få besök som man vill visa sin hemtrakt för, då kommer man på att det finns mycket man inte själv har sett av sin närmaste omgivning.

    SvaraRadera
  4. Visst är det fantastiskt att få bo nära Sveriges vagga. Jag håller med Cici, det är lätt att bli hemmablind.

    SvaraRadera
  5. Vilka imponerande fornminnen. Minns att vi lärde oss skriften i skolan, men den har jag naturligtvis glömt bort. Även kring min barndomsstad Eskilstuna finns det en hel del fornminnen att titta på, men man blir lätt hemmablind.
    Här i Tyskland hittar man fortfarande en eller annan bomb, det är väl de enda "minnen" man hittar...fast dem vill ingen minnas.

    Ha en skön vecka!
    Kram Elle

    SvaraRadera
  6. tack för vackert bild av labyrinten.

    SvaraRadera