onsdag 14 juli 2010

Sommarpratare!

Trevlig avkoppling när tiden räcker till.

<'/object>'>http://

Försöker anpassa min tid så jag kan lyssna på sommarpratarna i P1 klockan 13 eller klockan 22 på kvällen. I måndags var det Jill Johnsson som pratade bl.a. om hur hon har jobbat för att nu ha kommit ditt hon är idag - vår allas Countrydrottning. Det var trevligt att lyssna på henne och fin musik spelade hon. Men det är inget som fastnat så där i minnet. Men det var en stunds trevlig underhållning och jag gillar Jill.
Igår var det Elisabeth Åsbrink som berättade hur hon kommit på idén att skriva boken Smärtpunkten. Boken handlar om rånet och polismorden i Malexander.

Hon frågar sig var går gränsen för kontsnärligt skapande. Jag minns Anna Odells iscensatta psykanfall på en bro i Stockholm och alla de skriverier som det förde med sig. Men det går inte upp mot när Lars Norén fick göra pjäsen Sju Tre med grovt kriminella som skådespelare. I progammet berättar hon om alla intervjuer med såväl aktörer som anhöriga.Var det ett teaterprojektet som blev reablitering eller var det konst Två poliser blev skjutna när Tony Olsson och två andra grovt kriminella hade permission för att spela pjäsen.
Jag skall låna boken på bibblan. Nu går jag och funderar på en del av det Elisabet sa - hur var det egentligen, en och en halv timme gick fort, jag gjorde inget, satt bara och lyssnade.I dag var det konstnären Lennart Jirlow som berättade om gamla tider och spelade skivor från 50-talet. Kul att lyssna på bl. Povel Ramel, Taube och många franska artiser. Jirlow bor numera i Paris..Han är född i Klara kvarteren i Stockholm. Han berättade när hela Klara revs för att lämna plats för höghus, affärs-och kontorshus.
Jirlow är en av mina favorit konstnärer. Den här boken ville jag ha, den var på Auktionskompaniets auktion förra året utropspris 30oo tusen och gick för 4000 tusen. Lite för dyrt tyckte jag fast det var en litografi 25x25 mm som följde med.

Dagarna som kommer har jag inte tid att lyssna. Om det är någon för mig intressant berättare så finns det på webben. Jag vet inte vad vårt floridabesök har planerat, något blir det. Vänner har återkommit från sina utflykter och det är dags att umgås och höra hur de haft det.

Ha det så bra alla bloggvänner - jag skriver när tiden tillåter. Jag ska försöka hinna med att läsa era inlägg - kanske som kvällslektyr när jag har svårt att sova.

10 kommentarer:

 1. Jag lyssnar också på sommarpratarna. Det har blivit kvällstid nu så jag brukar tyvärr somna. Men då kan jag lyssna på det igen på laptopen om det är nån som är extra intressant

  SvaraRadera
 2. Hej
  Mycket intressant inlägg. Sommarpratarna missar jag oftast, då jag har ett jobb där jag inte kan ha radio på och får anpassa mig efter situation. Om den person jag jobbar för har radio så får jag i så fall lyssna på den kanal som han/hon lyssnar på.
  Men att läsa det du skrev om Åsbrinks prat var intressant.

  Lennart Jirlow målar fräckt och nivistiskt.

  BRA inlägg!!!

  SvaraRadera
 3. I år har jag alldeles missat nästan alla sommarpratarna. Det är bara Pär Johansson som jag lyssnat på. Jag vill lyssna men glömmer bort det i hettan. Förra året satt jag klistrad vid radion och lyssnade på nästan alla. Kommer mig inte för att lyssna på repris eller webradio heller. Fattar inte varför. Värmeslag kanske. Ha det fortsatt gott i sommarvärmen.

  SvaraRadera
 4. Jills låt är så bra! Jag brukar försöka lyssna på våra Åländska sommarpratare...men ibland undrar jag: Hur tänkte dom när dom bad just den personen? Tror att jag vill prata en dag, men det kommer aldrig att hända :-) Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Kul namn på din blogg. Jag trodde att du bodde vid typ nordpolen och därav namnet. Men där har du vitsat till det ordentligt, Polar husvagn, hihi... smart. Och grevinna sen, jag niger...
  Jirlows tavlor blir man glad av, man ser vad de föreställer och så är det färgrikt.
  Ha en skön sommar
  Hulda

  SvaraRadera
 6. Godkväll kära Grevinnan. Lennart Jirlow gillar jag, härliga färger. Jag tror att du gjorde en bra affär när du köpte bok + littografi.
  Sommarpratarna....där väljer jag ut vilka jag vill lyssna på. De som jag "tror" är intressanta & har något att berätta.
  Önskar dig nu en fortsatt skön helg.
  Sommarkram från mig.

  SvaraRadera
 7. Jag brukar oxå lyssna på sommarpratarna, men tyvärr har jag inte haft så mycket tid i sommar. Som tur är ligger de ju kvar på P1:s hemsida, så jag ska välja ut de som intresserar mej och lyssna när jag hinner senare.

  Jag tar en liten bloggpaus nu och hoppas att du får en riktigt fin fortsatt varm sommar!

  SvaraRadera
 8. Hej min kära Grevinna!

  Ja man kan få höra många intressanta saker om man tar sig tid att lyssna på sommarpratarna, vilket jag nästan aldrig gör, har svårt att sätt mig ner och bara lyssna och handarbetar gör jag ju inte och läsa en bok går ju inte när man lyssnar.

  En underbar fortsatt sommar önskar jag dej,
  Irene

  SvaraRadera
 9. Hej Viola! I år har det inte blivit så mycket lyssnande för min del. Jill lyssnade vi på eftersom vi satt i bilen och en snutt på Jirlow. Nu när barnbarneriet har lugnat ner sig ska jag kolla in vad som bjuds och välja lämpligt sällskap när jag plockar hallon i skogen. En intressant pratare kan få mina händer flinka.

  SvaraRadera
 10. Hej Viola,
  Skönt inlägg. Jag lyssnar också på sommarpratarna. Elisabet Åsbrink lyssnade jag också hela tiden - mycket intressant. Men den här ekonomiprofessorn, lyssnade du på honom? Han har fått kritik. Jag själv stängde av när han spelat rockmusik och pratat om sig själv o
  nämnt ekonomiprofessor 5 ggr.Han ropade också Halleluja efter varje mening. Han berättade om sina svarta naglar och sitt långa hår och ngt mer egotrippat får man leta efter. Dagen efterhonom var det en bra ung man men jag har glömt namnet på honom. Fin musik, genomtänkt.
  Just i sommar har jag lyssnat mycket, eftersom jag opererat hö öga mot gråstarr o ännu inte ser så bra att läsa.
  Skön fortsättning på sommaren fast kanske mindre varm

  SvaraRadera