söndag 12 april 2009

PÅSKOTTA


Idag inbjöd det underbara vädret att gå i påskottan, som började kl. 8
Påskottan börjar utanför kyrkan. Biskop, präster, körer och kyrkobesökarna står utanför kyrkan och det hela börjar med en trumpetfanfar, varvid prästen säger:
Vem söker ni? Församlingen svarar: Vi söker Jesus från Nasaret. Den korsfäste.
Prästen: Ni söker Jesus från Nasaret,den korsfäste. Han är uppstånden.
Församlingen svarar: Han är uppstånden, han är uppstånden.
Sedan tågar alla runt kyrkan sjungande psalmen: upp min tunga, att lovsjunga.
Vi som är konfirmerade känner igen psalmen, det var en av de psalmer som vi var tvungna lära oss utantill. Nu är det inte samma drill i utantill läxor - som väl är.
När vi kom in i kyrkan tände prästerna varsitt ljus, som de gick ner i kyrkan med och ljuständningen spred sig. Alla hade fått ljus och det var vackert med ca 300 tända ljus, och som var tända under hela gudtjänsten. Knappt en timme varade mässan. Vacker körsång och fin predikan av biskop Thomas Söderberg, som efter mässan stod utanför kyrkan och tog alla i hand och önskade glad påsk.
Jag är inte troende i dess riktiga bemärkelse. Jag tycker att Kyrkan och religion har ställt till mycket elände i världen, men jag tycker om att gå i kyrkan ibland. Kyrkan idag tror jag behövs. Det är många som söker sig till kyrkan, när det händer något. VARFÖR? Ja, det vet nog bara den som gör det. Ja, om kyrkans roll finns det mycket att fundera och skriva om.
Med det här inlägget ville jag förmedla att även påsken har ett budskap, många går nog i julottan av tradition men vet kanske inte att det finns påskottor.
Bilderna är inte av bästa kvalitet, jag är amatör, men de kan väl förmedla något hur det var.

3 kommentarer:

 1. Det verkar vara en vacker tradition. Vet faktiskt inte om det finns något sådant här i vår församling. Har väl läst församlingsbladet mkt dåligt som vanligt.

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig tradition. Ser verkligen trevligt ut. Är inte kyrklig men gillar kyrkor. Tycker om stillheten när man går in i en kyrka.
  Kram och ha det gott

  SvaraRadera
 3. Fint inlägg Polargrevinnan. Fina bilder, men jag vägrar att ta en vuxen man med en tevärmare på huvudet på allvar. Alla former av religösa attribut för att förstärka sin auktioriet tar jag avstånd ifrån, finns en hel del "lirare" inom andra grenar av andligheten som bl a har "skägg", lika festligt det måste jag säga.
  Inte mycket kvar av Påsken nu, men ha det så bra i allafall! Kram från Oumberlige Peter!

  SvaraRadera