onsdag 13 maj 2009

NYA RÖN OM SOLSKYDD.


Det är inne med jordgubbar. Lagom till jordgubbssäsongen skriver flera tidningar om nya forskningsrön som visar att de röda gubbarna skyddar både mot UV-strålning och cancer.
Kimmo Rumpunen, forskare vid Statens Lantbruksuniversites växtförädlingscenter, är en av de ansvariga forskarna bakom den nya studien.
Han säger att halten av nyttiga antioxidanter är femtio gånger större än i äpplen.
Sedan tidigare vet vi också att bären är rika på C-vitaminer och folsyra.
Mycket nyttigheter och goda är de också, så det bar iväg till torget
för att inhandla jordgubbar.
De kom från Spanien, lite lång fraktväg, men ok, nu är de här. En liter 24:75, det var ju överkomligt.
Får jag ta socker på gubbarna? Det är inte nyttigt - alltså inget socker.
1 msk cointreau på de lite sura bären, det skulle vara gott.
Det är nog inte värt. Tänk om antioxidanterna blir förstörda. UV- strålningen behöver jag inte bry mig om - solen har gått ner.

8 kommentarer:

 1. Hejsan på kvällskvisten.
  Kommer på besök för att tacka för din kommentar.
  Morgonpigg vete fåglarna då fniss. Men ibland är man uppe iallafall.
  Maken är från samma stad som du. Vi bodde där innan vi flyttade till Norge.
  Ska fortsätta läsa din blogg en stund. Mycket spännande inlägg.
  Ha det gott.
  Kram Synne.

  SvaraRadera
 2. Hej Viola! Oumberlige Peter här, vill bara tala om att socker är inte onyttigt allt, det är den amerikanske kemitekniskaindustrin som sprider ut det, socker är naturligt och vi har ett enzymsystem för att bryta ner alla former av glykos och omvandla det till energi, jag vet att du vet det, socker byggde min vackra kropp och gör en dessutom glad och lycklig cointreau blir man berusad av och dessutom luktar man inte gott!
  Ha nu en fin kväll på alla sett!
  Kram ifrån Peter! Fast jordgubbar är aldrig fel ser att du precis som jag valt att ha det på bild. Väntar till de svenska kommer! Hälsa husbonden!

  SvaraRadera
 3. Har köpt ett par liter åt ungarna! Någon tröst ska de väl ha när mamman lämnar dem åt sitt öde för att följa en Loppanlej till Göteborg!

  SvaraRadera
 4. Jag som är en jordgubbsälskare av stora mått har alltid känt på mig att dessa röda underbara bär är nyttiga! Kram och välkommen til min blogg.

  SvaraRadera
 5. Godmorgon vännen! Vilken tur att jag älskar jordgubbar och att de är färdiga i Side! Har varit i Tunisien också för några år sedan! Kramiz

  SvaraRadera
 6. Heje tack gulliga du för glada hurrarop dom värmer så in i norden. vilken tur jag har som ska till Spanien snart...mmmm gillar jordgubbar GOTT, men tar nog med solkrämen i alla fall
  Kram Bibban

  SvaraRadera
 7. Hej så skoj att du hittade un till mig. Vilken bra framforskning de gjort om jordgubbar :) Bara att börja moffsa i sig nu då :) Ha en fin dag

  SvaraRadera
 8. Jag har landat i Sverige igen. Hoppas du gillar min blogg igen. Kramar

  SvaraRadera